NAPETOST

Nove američke sankcije protiv Rusije stupaju na snagu u ponedjeljak

Tramp tvrdi da ima bolje veze s Rusijom

Arhiv

Fena

23.8.2018

Američke sankcije protiv Rusije stupit će na snagu u ponedjeljak, saopćila je u petak američka administracija, dodajući ih nizu ekonomskih kaznenih mjera uvedenih Moskvi u posljednje vrijeme.

Nove mjere, čije su detalji objavljeni u obavijesti u Saveznom registru, poništit će pomoć Rusiji i prodaju nekih vrsta naoružanja, oštetit će kreditni rejting zemlje i onemogućit će joj izvoz osjetljivih roba i tehnologija iz vojnog domena. 

- Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da će nove sankcije samo pojačati napetosti između dviju zemalja - prenosi ruska novinska agencija RIA.

Iako američki predsjednik Donald Tramp (Trump) često tvrdi kako želi bolje odnose s Rusijom, veze Vašingtona i Moskve pale su na najniži nivo od Hladnog rata, zbog američkih optužbi o ruskom uplitanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine, kao i nesuglasicama oko ruske aneksije Krima 2014. godine, i uloge Rusije u sirijskom ratu.

Trampova administracija objavila je 8. avgusta planove uvođenja posljednjih sankcija, zbog kako "State Department" navodi, ruskog korištenja nervog agensa "novičok" protiv bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije u Britaniji u martu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.