PODRŠKA Nezvanično ima prednost od tri posto

Endru Gilum na putu da postane prvi crni guverner Floride

Pobijedio u Majami-Dedeu i Brovardu

Fena
29.08.2018 12:41

Foto: AFP

Demokrata Endru Gilum (Andrew Gillum) dobio je podršku liberalnih mladih ljudi i Afroamerikanaca u zapanjujućoj izbornoj pobjedi u utorak i stekao je historijsku priliku da postane prvi crni guverner u historiji Floride. 

Uz 94 posto prebrojanih glasova Gilum ima nezvanično prednost od tri posto nad najbližim suparnikom, bivšom američkom zastupnicom Gven Graham (Gwen). 

Gilum je pobijedio Graham u Majami-Dedeu i Brovardu, dvije oblasti u toj saveznoj državi u kojima vladaju demokrati, nakon najvećeg odziva glasača na stranačkim izborima u historiji Floride.

- Obuzet sam emocijama. Želio bih da znate da ovi izbori nisu zbog mene. Ovi izbori su zbog svakoga od vas. Zbog svih koji su u ovoj prostoriji. Zbog onih koji su izvan nje. Zbog onih koji su glasali za mene i zbog onih koji uopće nisu glasali. I zbog onih koji nisu glasali za mene jer su republikanci. Također želim biti njihov guverner - poručio je Gilum oduševljenoj masi svojih pristalica u hotelu ''Duval'' u centru Talahasija.

Graham je čestitala Gilumu u utorak navečer i poručila mu da se takmiči na izborima za guvernera Floride.

- Sada svi moramo uložiti maksimalne napore u podršci Endruu Gilumu. I moramo osigurati da učinimo sve što je u našoj moći da on bude izabran za guvernera na izborima 6. novembra - kazala je.

Bivši demokratski predsjednički kandidat Barni Sanders (Bernie), čija je podrška imala ključnu ulogu u posljednjim danima Gilumove predizborne kampanje, izjavio je da Gilum predvodi "političku revoluciju" na Floridi.

Njegova pobjeda u oštrom je kontrastu sa stilom i programom njegovog republikanskog suparnika, zastupnika Rona DeSantisa, koji uživa veliku podršku predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Gilum je izjavio kako će iskoristiti priliku da pobijedi DeSantisa na izborima u novembru.

Tokom proslavljanja pobjede na stranačkim izborima u Orlandu DeSantis je izjavio o svom demokratskom suparniku: "Mislim da je on previše liberalan izbor za saveznu državu Floridu", prenosi "Miami Herald".

NA VRH