DIPLOMATIJA

Mogerini: Jedino realno rješenje za Izrael i Palestinu - dvije države

U saopćenju se također izražava podrška UN Agenciji za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) koja se, kako je rekla, neprekidno finansira i koju će EU nastaviti da podržava, ne samo za izbjeglice u Gazi, već i u Jordanu i Libanu

B92
31.08.2018 16:15

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini (Federicka Mogherini) ponovila je danas potrebu za rješenjem izraelsko-palestinskog sukoba po modelu dvije države kao jedinom realnom.

Ona je rekla da je to čvrst stav EU posle neformalnog sastanka u Beču s ministrima vanjskih poslova tog bloka zemalja.

"Fokusirali smo se, posebno, na rad UN i Egipta u Gazi", rekla je Mogerini, kako se navodi u saopćenju EU, najavivši dalji zajednički rad, posebno imajući u vidu godišnje zasjedanje Generalne skupštine UN u Njujorku za nekoliko sedmica.

U saopćenju se također izražava podrška UN Agenciji za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) koja se, kako je rekla, neprekidno finansira i koju će EU nastaviti da podržava, ne samo za izbjeglice u Gazi, već i u Jordanu i Libanu.

Mogerini je osvrćući se na situaciju u Siriji, koja je jučer bila ključna u debatama o Bliskom istoku, rekla da se "vidi potreba da se spriječi i izbjegne vojna akcija Idlibu" za koju je rekla da vjeruje da bi bila humanitarna katastrofa.

Diskutovano je i o načinu da se još više poveća humanitarna pomoć Sirijcima, uključujući unutar Sirije.

Pritom ostaje jasna pozicija da će novac EU za rekonstrukciju u Siriji stići tek kad politički proces čvrsto započne pod pokroviteljstvom UN.

"Imaćemo ministarski sastanak o Siriji u Njujorku na marginama Generalne skupštine UN i radićemo takođe zajedno s austrijskim predsjedništvom da to dobro pripremimo", rekla je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost, ocijenivši da je regionalna dinamika kritična za mir u Siriji i da se u tom kontekstu diskutovalo također o iranskom ponašanju u regionu.

Dodala je da je to vrlo velika briga za EU i da se time mora pozabaviti. U isto vrijeme se nastavlja rad na očuvanju nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom, rekla je Mogerini.

NA VRH