VOJNA PARADA

Tramp: Sjeverna Koreja poslala "veliku i veoma pozitivnu" poruku

Sumnja u posvećenost denuklearizaciji

Arhiv

B 92

9.9.2018

Američki predsjednik Donald Tramp ocijenio je da je Sjeverna Koreja poslala "veliku i veoma pozitivnu" poruku time što nije prikazala nijednu od svojih interkontinentalnih balističkih raketa na vojnoj paradi održanoj povodom 70. godišnjice od svog osnivanja.

-Hvala predsjedniku Kimu - naveo je Tramp na svom Twitter profilu misleći na sjevernokorejskog lidera Kim Jong-una.

BBC je prethodno prenio da su pojedini analitičari uoči parade predviđali da će sjevernokorejski vođa ublažiti ton kada je u pitanju pokazivanje vojnog arsenala, nakon samita s predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

- Tema je bila mir i ekonomski razvoj. Stručnjaci vjeruju da je Sjeverna Koreja isključila prikazivanje nuklearnih raketa kako bi pokazala predsjedniku Trampu svoju posvećenost denuklearizaciji - istaknuo je Tramp.

On je dodao da će, zajedno sa Kimom, "dokazati da svi griješe".

- Nema ničeg poput dobrog dijaloga dvije osobe, koje su naklonjene jedna drugoj! Mnogo bolje nego prije nego što sam stupio na dužnost - ocijenio je Tramp.

CNN je prenio da su desetine vojnih vozila i vojnici paradirali u centru Pjongjanga pred masom ljudi koja ih je pozdravljala, a Kim je paradu posmatrao sa balkona na kojem su mu društvo pravili visoki zvaničnici.

Među njima je bio i Li Džanšu, specijalni izaslanik kineskog predsjednika Si Đinpinga, s kojim je Kim zajedno podigao ruke uvis na kraju parade.


Twitter

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.