SVIJET

Počelo veliko suđenje ''Volkswagenu'', investitori traže više od 9 milijardi eura

Tužioci tvrde da je VW propustio obavijestiti dioničare o finansijskim posljedicama skandala koji je izbio u javnosti

Arhiv

Index.hr

10.9.2018

Jutros je u Njemačkoj počelo suđenje njemačkom automobilskom divu ''Volkswagenu'' (VW) na temelju tužbe investitora koji traže ukupno 9,2 milijarde eura naknade, tvrdeći da ih je uprava trebala ranije obavijestiti o skandalu vezanom za emisiju štetnih plinova iz dizelskih automobila.

Dioničari zastupljeni u 1.670 zahtjeva traže naknadu zbog pada cijena VW-ovih dionica vezano za skandal s krivotvorenjem podataka o emisiji štetnih plinova iz dizelskih automobila iz septembra 2015., koji je do sada koštao kompaniju 27,4 milijarde eura.

Predsjedavajući sudija Kristijan Džede (Christian Jaede) na višem regionalnom sudu u Braunšvajgu u ponedjeljak će otvoriti suđenje objavom dnevnog reda i prioriteta, čime će se definirati potencijalna lista svjedoka.

Tvrde da dioničare nisu obavijestili o finansijskim posljedicama skandala

Tužioci tvrde da je VW propustio obavijestiti dioničare o finansijskim posljedicama skandala koji je izbio u javnost tek nakon što je američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) objavila „obavijest o prekršaju“ 18. septembra 2015. godine.

Da su institucionalni ulagači znali za VW-ove kriminalne aktivnosti, možda bi bili ranije prodali dionice ili ih ne bi ni kupovali i time bi izbjegli gubitke, navode tužioci.

Dionice VW pale su do 37 posto nakon što su vlasti objavile nezakonite razine onečišćenja iz VW-ovih dizelaša.

U VW-u su priznali sustavno obmanjivanje u pogledu stvarne emisije štetnih plinova, ali tvrde da nisu prekršili propise o izvještavanju regulatora.

- Jedini je meritum ove parnice je li VW ispunio svoje ugovorne obaveze prema dioničarima i tržištu kapitala. Uvjereni smo da jesmo - stoji u saopćenju VW-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.