KATASTROFA Oluja četvrte kategorije

Čudovišni uragan Majkl odnio najmanje jedan život, hiljade domova bez struje

Za Floridu te susjedne Alabamu i Džordžiju proglašeno je vanredno stanje

Dnevnik. hr
11.10.2018 07:16

Najmanje jedna osoba je poginula, a stotine hiljada ostale su bez struje kad se stravični uragan Majkl s Floride krenuo seliti prema Džordžiji.

Uragan Majkl, oluja četvrte kategorije, jučer je udario u Floridu, u blizini Meksiko Biča, a vlasti su upozoravale da je za bijeg prekasno i pozvali one koji nisu slušali pozive za evakuaciju da ne izlaze iz domova.

Najsnažnija oluja koja je pogodila kontinentalni dio SAD od uragana Endrju 1992. porušio je brojne domove, progutao marine i na mjestima gdje su nekad stajali trgovački centri ostavio samo ruševine.

Uragan Majkl preko noći je oslabio te je sada oluja prve kategorije s udarima vjetra od 120 kilometara na sat. Očekuje se kako će nastaviti slabiti dok se kreće prema Atlantiku.

Za Floridu te susjedne Alabamu i Džordžiju proglašeno je vanredno stanje. Na putu uragana je oko 16 miliona ljudi. Majkl bi trebao zahvatiti i Sjevernu i Južnu Karolinu, koje je prošli mjesec kišom natopio uragan Florens.

- Veoma dobro smo pripremljeni. FEMA je spremna. Svi smo spremni. Razgovarao sam s guvernerom Skotom i svima s kojima je potrebno i nadam se da će nam se posrećiti. To se možda neće dogoditi, ali mi smo spremni - kazao je predsjednik Donald Tramp (Trump).

U Meksičkom zaljevu zatvorene su brojne naftne platforme, a proizvodnja je smanjena za oko 40 posto. Uragan Majkl već je odnio 13 života u Srednjoj Americi, a Kubi je donio oko 300 litara kiše po metru kvadratnom.

NA VRH