TRAGEDIJA

Novi bilans žrtava u pokolju na Krimu, 21. osoba izgubila život

Danas počinje trodnevna žalost

Arhiv

Index.hr

18.10.2018

Broj mrtvih u eksploziji i pucnjavi na koledžu u Kerču na Krimu porastao je na 20, izjavio je zamjenik čelnika gradske uprave Diljaver Meljgazijev a prenose ruske novinske agencije u četvrtak.

Poginulo je 20 osoba. Posljednja  mrtvačka kola dovezla su u mrtvačnicu četiri a ne tri tijela. Našli su još jedno - rekao je Meljgazijev. 

U tu brojku nije uračunat napadač koji je nakon krvavog pohoda izvršio samoubistvo. 

Student četvrte godine Kerčskog politehničkog koledža Vladislav Rosljakov (18) u srijedu je aktivirao eksplozivno sredstvo u kantini koledža i potom zapucao po svojim kolegama i profesorima. Nakon toga je izvršio samoubistvo. On je prije mjesec dana prošao sve medicinske preglede, uključujući i psihijatrijski, a dobio je i dozvolu za posjedovanje oružja. 

Ovo krivično djelo,  koje je prvot okvalificirano kao teroristički napad, sada se vodi kao masovno ubistvo. 

U Krimu danas počinje trodnevna žalost.    

Među 20 ubijenih nalazi se 15 studenata, od kojih šestero nije napunilo 18 godina, a pet je odraslih - djelatnika koledža. 

S druge strane, ruska štampa je šoku nakon pokolja na Krimu.   

Nekoliko medija uspoređuje taj pokolj s onim u srednjoj školi u SAD-u u kojem je poginulo 13 osoba 1999. godine. Fotografije navodnog ubice iz Kerča, objavljene u srijedu na internetu prikazuju ga u sličnoj odjeći kakvu je nosio Erik Haris (Eric Harris), jedan od dvojice počinitelja pokolja u Kolumbineu (Columbineu).  

 Dnevnik "Kommersant" piše o "neviđenom zločinu u Rusiji", gdje takav krvavi pohod u obrazovnoj ustanovi, korištenjem vatrenog oružja i eksplozivne naprave, dosad nije zabilježen.  

- Ubica je išao je iz razreda u razred i, poput iskusnog borca specijalnih snaga, bacio prvo granatu ručne izrade a potom pucao na ljude iz puške - ističe dnevnik.

Po Kommersantu, mladić je odrastao u prilično siromašnoj porodici. Otac, hendikepiran, nije živio s njegovom majkom koja radi u klinici i pripadnica je Jehovinih svjedoka, koji su zabranjeni u Rusiji jer se smatra da su ekstremistička organizacija.

- Napad dovodi u pitanje sposobnost države da garantuje sigurnost na Krimu, novoj regiji za Rusiju koja je pripojila ukrajinski poluotok 2014., piše dnevnik "Vedomosti". 

Motiv ovog pokolja zasad je nepoznat. Posljednji podaci govore da se broj žrtava u pokolju na Krimu popeo na 21. osobu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.