ISTRAŽIVANJA

Australija 27 godina nije osjetila recesiju

I što se tiče penzija, država snosi relativno mali dio troškova

Ilustracija

Index.hr

30.10.2018

Kada je ta zemlja bila u recesiji, Sovjetski savez je još postojao, a internet nije, piše ugledni "Economist" u seriji tekstova o Australiji.  

Ovaj list nastavlja kako nijedna zemlja iz grupe bogatijih zemalja osim Australije nije uspjela tako dugo rasti i zaključuje da je, barem po tome, Australija ekonomski najuspješnija zemlja na svijetu.

Ugledni magazin objavio je grafikone koji pokazuju kontinuirani rast od 1991. godine, kada je Australija izašla iz recesije.

No, pišu, u drugim je segmentima ta zemlja još impresivnija.

Dok su u mnogim bogatim zemljama plaće stagnirale, u Australiji su, naime, snažno rasle, iako nešto manje posljednjih godina. Problem koji je u mnogo zemalja izazvao razne negativne političke pojave, poput populizma, u Australiji tako jedva da postoji.  

No, to nije jedino po čemu se Australija ističe.

Dok države širom svijeta pokušaju spriječiti imigraciju, Australija prima do 190 hiljada novih stanovnika godišnje, gotovo tri puta toliko, uzme li se u obzir populacija, koliko godišnje primi SAD.

Tolerantnost prema doseljenicima mogla bi biti odraz, piše "Economist", o uspješnosti njene socijalne države. Javni dug iznosi samo 41 posto BDP-a i jedan je od najnižih među razvijenim zemljama. 

Australski zdravstveni sistem je hibrid privatnog i javnog. Država pruža osnovnu zaštitu za sve, plaćajući klinikama i bolnicama naknadu za svaki obavljeni zahvat, a oni koji žele više od osnovne zaštite to dodatno plaćaju. Država potiče građane da uplate u privatno zdravstveno osiguranje koje garantira manje cijene nego što bi im se to inače naplatilo klinikama.  

I što se tiče penzija, država snosi relativno mali dio troškova, što je daleki san za mnoge razvijene zemlje.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.