LONDON

Kju-kluks-klan stigao u Evropu

Ekstremisti koji u SAD proganjaju crnce i neistomišljenike, osnovali ćeliju u Sjevernoj Irskoj

Pripadnici evropske ćelije organizacije izazvali bijes javnosti

Avaz.ba

4.11.2018

Pripadnici Kju-kluks-klana formirali su svoju prvu evropsku ćeliju.

Ova ekstremistička američka organizacija, poznata po bijelim kapuljačama, progonu crnaca i paljenju krstova, obznanila je postojanje sljedbenika u Sjevernoj Irskoj.

U gradiću Njutaunardsu, svega 15 kilometara od Belfasta, oni su promarširali ulicama te se posebno zadržali pred lokalnim Islamskim centrom.

 Serija snimaka

Utjecajni konzervativni dnevni list “The Daily Mail” objavio je seriju snimaka i veliki tekst u kojem su otkrili ko stoji iza KKK-a.

Uz riječi najjače osude, list navodi da su sljedbenici KKK-a britanski neofašisti, odranije poznati javnosti.

“The Deaily Mail” upozorava na krvave pohode KKK-a u Sjedinjenim Američkim Državama, navodi brojne napade na neistomišljenike s krvavim ishodima te poziva vlasti na oštru reakciju.

List naglašava i da je lokalna muslimanska zajednica veoma uznemirena nesmetanim maršom pripadnika ove fašisoidne tvorevine. Podsjeća se i da je prošle godine pred Islamskim centrom u Njutaunardsu ostavljeno nekoliko odsječenih krvavih svinjskih glava. Sve vjerske zajednice u mjestu te antifašističke organizacije oštro su osudile ovaj incident. Policija je nakon teksta u “The Daily Mailu” objavila da je otvorila istragu. Predstavnici Islamskog centra dostavili su snimke videonadzora.

 Nacistički pozdrav

Na njima se vidi osam pripadnika KKK-a u bijelim odorama kojima dominira krst, kako skandiraju pred Centrom. Njihova odjeća je umazana crvenom bojom koja asocira na krv. Osim toga, tokom procesije stalno su pozdravljali prolaznike starim nacističkim pozdravom. Oni koji su im se pokušali suprotstaviti, naprosto su odgurani.

“The Daily Mail” objavio je identitet nekoliko učesnika procesije. Sva saznanja do kojih je došao list, predata su i policiji.

 Učetverostručeni zločini iz mržnje 

“The Daily Mail” naglašava i da je broj zločina iz mržnje u Velikoj Britaniji u posljednjoj godini čak učetverostručen.

Navodi se da je registrirano nešto više od stotinu ekstremističkih bjelačkih organizacija koje zagovaraju rasno i vjersko nasilje kako protiv muslimana, tako i protiv Jevreja.

BBC je objavio da su tokom prošle godine osujećena četiri planirana teroristička napada neofašista. Mete su bile džamije i sinagoge.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.