NOVOST

Italijanski sud oslobodio optužbi gradonačelnicu Rima

Pripada pokretu koji je uvijek promovirao kristalno čist imidž i obećavao da će osloboditi prijestonicu okova korupcije

Rađi: Ova presuda oslobađa me dvije godine valjanja po blatu. AFP

Fena

10.11.2018

Italijanski sud u subotu je oslobodio gradonačelnicu Rima Virdžiniju Rađi (Virginia Raggi) optužbe za davanje lažnih izjava tokom imenovanja na visoku poziciju u gradskoj vijećnici izbjegavajući eventualnu krizu u njenoj vladajućoj stranci Pokret pet zvijezda. 

Rađi je izabrana za gradonačelnicu 2016., u glasanju koje je tada smatrano velikom pobjedom za Pet zvijezda, pokret koji je uvijek promovirao kristalno čist imidž i obećavao da će osloboditi prijestonicu okova korupcije.

Četrdesetogodišnja gradonačelnica optužena je da je lagala o svojoj umiješanosti u imenovanje direktora gradskog odjela za turizam Ranata Mare (Ranata Marre), brata njenog najbližeg saradnika. Tužioci su zatražili desetomjesečnu kaznu zatvora.

- Ova presuda oslobađa me dvije godine valjanja po blatu. Sada krećemo naprijed, uzdignuta čela, za Rim, moj voljeni grad i za njegove građane - objavila je Rađi na Twitteru.

Sudija je objavio da Rađi nije kriva zbog toga što ili nije bila svjesna da je počinila krivično djelo ili nije znala stvarne činjenice oko Marinog imenovanja.

Rađi je zagrlio suprug dok su gradski vijećnici stajali pokraj nje u sudnici nakon što je sudija pročitao presudu.

Etički kodeks Pet zvijezda nalaže da izabrani zvaničnici moraju podnijeti ostavku ako budu osuđeni, što znači da bi Rađi morala odstupiti s položaja gradonačelnice da je sud presudio protiv nje, uvlačeći gradsku vijećnicu u haos i ostavljajući svoju stranku izloženu podsmjesima.

Brojni kritičari Rađi tvrde da je ona ostvarila slab ili nikakav napredak u rješavanju akutnih problema Rima, među kojima su dotrajala saobraćajna mreža, gradske ceste pune rupa i neefikasna smetljarska služba.

Na hiljade građana demonstriralo je pred gradskom vijećnicom prošlog mjeseca osuđujući loše stanje u gradu, ali je Rađi osudila proteste rekavši da je na položaju gradonačelnice ostvarila značajne rezultate, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.