SVIJET

Američki analitičari tvrde da Sjeverna Koreja ima barem 13 tajnih raketnih baza

Viktor Ča je trebao dobiti mjesto američkog veleposlanika

CSIS je sigurno utvrdio postojanje 13 položaja, ali misli da bi ih moglo biti do 20. Ilustracija

Index.hr

12.11.2018

Sjeverna Koreja posjeduje najmanje 13 tajnih baza i skladišta balističkih raketa nuklearnog kapaciteta, prema istraživanju koje je u ponedjeljak objavio vašingtonski analitički institut "Center for Strategic and International Studies" (CSIS).

Izvještaj CSIS-a temelji se na izvorima obavještajnih službi nekoliko zemalja, izjavama sjevernokorejskih prebjega, podacima dostupnim online i satelitskim snimcima. CSIS je sigurno utvrdio postojanje 13 položaja, ali misli da bi ih moglo biti do 20. 

- Te baze nisu uništene", objasnio je za "The New York Times"  Viktor Ča (Victor Cha), dužnosnik CSIS-a. 

"Svi se boje da bi Tramp (Trump) mogao prihvatiti loš sporazum - upozorio je. Oni nam predaju samo jedan položaj za testiranje, raspuste nekoliko drugih položaja i u zamjenu za to dobivaju mirovni sporazum."

Viktor Ča je trebao dobiti mjesto američkog veleposlanika, ali nije imenovan, uglavnom zbog neslaganja s pristupom Trampove administracije korejskom pitanju. 

Nakon samita Donalda Trampa i sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una u Singapuru sredinom juna, Sjeverna Koreja je službeno obustavila svoj nuklearni program i testiranja. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.