SLUČAJ KAŠOGI

Tramp: Nisam obaviješten o zaključcima CIA-e

Princ Selman nije imao nikakvog udjela u ubistvu

Tramp: Obavit ću razgovor s Pompeom. Arhiv

Srna

17.11.2018

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) rekao je danas da još nije obaviješten o zaključcima Centralne obavještajne agencije (CIA) u vezi s ubistvom saudijskog novinara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi), ali da će o tom pitanju kasnije tokom dana razgovarati s državnim sekretarom Majkom Pompeom (Mike) i zvaničnicima agencije.  

Izvori upoznati s istragom izjavili su nešto ranije da je CIA izrazila uvjerenje da je saudijski princ Muhamed bin Selman (Mohamed bin Salman) naredio ubistvo Kašogija u konzulatu u Istanbulu.  

Tramp je rekao novinarima u Bijeloj kući, prije obilaska područja uništenih požarom u Kaliforniji, da mu je rečeno da princ Selman nije imao nikakvu ulogu u smrti novinara.  

- Nisam obaviješten još, ali razgovarat ću kasnije tokom leta o tome sa CIA-om i Pompeom - naglasio je Tramp.  

"Washington Post" piše da je CIA o svojoj procjeni obavijestila američku vladu te da se ona ne podudara s tvrdnjama da saudijski vlasti Selman nije bio umiješan u ubistvo novinara.  

Trampova administracija je u četvrtak, 15. novembra, uvela sankcije za 17 Saudijaca zbog njihove uloge u Kašogijevom ubistvu, ali brojni kongresmeni smatraju da bi Vašington trebalo da zauzme oštriji stav.  

Kašogi, koji je bio oštar kritičar saudijskih vlasti i pisao je za list "Washington Post", ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu, gdje je otišao po dokumente za vjenčanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.