NJEMAČKA

U Berlinu se danas sastaju Makron i Merkel

Posjeta dolazi u vrijeme kada popularnost dvoje političara opada

Makron i Merkel: Turbulentna vremena za lidere. AFP

Avaz.ba

18.11.2018

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) sastat će se danas u Berlinu da bi zajedno odali počast žrtvama evropskih ratova.

Makronova posjeta Njemačkoj počet će ceremonijom polaganja vijenaca na Dan sjećanja na žrtve i tiraniju, potom će se obratiti parlamentu i razgovarati s Merkel.

Makron je ranije predložio formiranje evropske vojske, što je Merkel podržala, ali je holandski premijer Mark Rute (Rutte) istakao da su Francuska i Njemačka reagirale prerano jer sigurnost kontinenta može garantirati samo NATO.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) narugao se evropskim silama porukom objavljenom na Twitteru.

- Njemačka je počela Prvi i Drugi svjetski rat i kako se to završilo po Francusku? Prije dolaska SAD u Parizu su počeli učiti njemački jezik - napisao je Tramp.

Analitičari ističu da sastanak dvoje lidera dolazi u vrijeme kada su oboje politički slabi pošto je Makronova popularnost u opadanju, a Merkel je najavila odlazak s političke scene te da se neće kandidirati za lidera partije Kršćansko-demokratske unije (CDU).

Ona je najavila da će ostati na funkciji kancelarke do kraja mandata 2021. godine, ali brojni analitičari izražavaju očekivanje da bi Merkel mogla otići mnogo ranije zbog unutrašnjih sporova unutar CDU ili nezadovoljstva načinom kojim vodi koaliciju. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.