STRAVIČNO Uspjeli ga povezati s 30 slučajeva

Otkriven najgori serijski ubica u historiji SAD: Nokautirao žene pa ih davio do smrti i masturbirao u isto vrijeme

Istražitelji potvrdili da Litl govori istinu za najmanje trećinu od ukupnog broja zločina koja je priznao

Index.hr

Osuđen za tri ubistva u Kaliforniji

Foto: NBC News


Amerikanac koji je osuđen za tri ubistva u Kaliforniji i kojeg se već godinama sumnjiči za niz drugih ubistava sad je priznao policiji da je kriv za više od 90 ubistava širom SAD, saopćio je tužilac iz Teksasa prošle sedmice.

78-godišnji Semjuel Litl (Samuel Little) osuđen je 2014. za ubistvo tri žene u Okrugu Los Anđeles, zahvaljujući uzorcima DNK s mjesta zločina koji su odgovarali njegovom. 

Međutim, istražitelji su već tada posumnjali da je Litl serijski ubica mnogo većih razmjera, koji je lutao s jednog kraja zemlje na drugi u potrazi za ženama u problemima, ovisnicama i drugima. Prije hapšenja zbog ubistva, ovaj bivši boksač prikupio je bogati dosje u rasponu od čak 56 godina - uglavnom za napade na žene, provale, oružane pljačke i posjedovanje droge, javlja "New York Post". 

Tužitelji su tokom njegovog suđenja rekli kako je vjerojatno odgovoran za najmanje 40 ubistava od 1980., ali nisu imali dovoljno dokaza da ga optuže za njih. Detektivi su ga pokušavali povezati s ubistvima na Floridi, u Džordžiji, Kentakiju, Lujsijani, Misisipiju, Misouriju, Ohaju i Teksasu. 

Nedavno je došlo do dramatičnog napretka u istragama, kada je ovaj serijski ubica doveden u zatvor u Teksasu zbog još jednog nerazriješenog ubistva. Tamo je otkrio teksaškom rendžeru Džejmsu Holandu (James Holland) da je bio u Odesi, Teksas u vrijeme nestanka Denise Kristi Broders (Christie Brothers) 1994. Uskoro je priznao i njeno ubistvo, da bi na kraju otkrio kako je ubio više od 90 ljudi od 1970. do 2013.. 

Prije toga su istražitelji iz više američkih saveznih država uzalud iz njega pokušavali izvući priznanja i informacije o ubistvima - Litl je godinama sve poricao. Okružni tužitelj Bobi Bland (Bobby) pretpostavlja da je Litl konačno odlučio priznati nakon što je njegova žalba na kaznu doživotnog zatvora u Kaliforniji odbijena, zbog čega više nije imao šta izgubiti.

Istražitelji su već potvrdili da Litl govori istinu za najmanje trećinu od ukupnog broja ubistava koja je priznao.

 - Uspjeli su ga povezati s 30 slučajeva dosad. Dosad nismo dobili nikakve lažne informacije od njega - rekao je Bland. 

Detektivi su utvrdili da bi Litl uglavnom ubijao žene tako da bi ih nokautirao boksačkim udarcem, a zatim ih davio, masturbirajući u isto vrijeme. Nakon toga bi bacio tijelo žrtve, napustio grad i krenuo dalje.

1982. je zamalo uhvaćen kad je, kako piše "Washington Post", tijelo Melinde LaPree pronađeno u Pascagouli, Misouri, nakon što je posljednji put viđena s Litleom. Dvije prostitutke posvjedočile su nakon toga policiji da ih je Litl napao. Uhapšen je za ubistvo i napade, ali istražna porota je na kraju odbacila optužnicu. 

Ako se broj ubistava koja je Litl priznao pokaže tačnim, to će značiti da se radi o najvećem potvrđenom serijskom ubici u američkoj historiji. Usporedbe radi, dvojica vjerojatno najpoznatijih američkih serijskih ubica, Ted Bandi (Bundy) i Džon Vejn Gejsi (John Wayne Gacy), ubili su 30, odnosno 33 osobe. Dosad je prvo mjesto na ovoj zloglasnoj listi držao Geri Ridgvej (Gary Ridgway), poznatiji kao "Green River Killer", koji je osuđen za 49 ubistava.

Više o temi Amerikanac

NA VRH

Podijeli članak na