BRISEL Dogovor 25 ministara

Evropska unija formira školu za špijune

Protiv su bili predstavnici Danske, Malte i Velike Britanije

S. N.
23.11.2018 15:32

Protiv škole bili su predstavnici Danske, Malte i Velike Britanije

Foto: Agencije

Evropska unija dobit će i svoju prvu školu za špijune. Kako je dogovorilo 25 ministara odbrane država Evropske unije, osim klasičnih špijunskih tehnika, polaznici će prolaziti i obuke iz pomorskih i vještina upravljanja letjelicama, uključujući i dronove. Obuku će pružati kako obavještajne agencije evropskih država tako i NATO.

Protiv škole bili su predstavnici Danske, Malte i Velike Britanije.

Ostali ministri podržali su ukupno 16 projekata zajedničke odbrane i sigurnosti EU.

Škola za špijune povjerena je grčkim i kiparskim domaćinima, što je dodatno povećalo podozrenje "Pet očiju", obavještajne asocijacije koju čine SAD, Australija, Novi Zeland, Kanada i Velika Britanija, koja je i do sada blokirala uspostavu ove institucije EU. No, kako oni napuštaju Uniju, i ta je prepreka uklonjena.

Ipak, i među onima koji su podržali školu ima skeptika. Njihovo nepovjerenje temelji se na stavu da su Grčka i Kipar bliski Rusiji i da bi to moglo dovesti do propasti projekta, prije nego li i proizvede prve agente.

Osim špijunske škole, ministri su dogovorili i da Njemačka razvija najnoviju generaciju dronova, te da modernizira borbene helikoptere koje proizvodi zajedni s Francuskom, Bugarska predvodi projekte izgradnje i korištenja malih i srednjih podmornica, Austrija je zadužena za zaštitu od bojnih otrova, Švedska za osmatranja i uzbunjivanja...

NA VRH