SAD

Pompeo pozvao Kosovo da ukine carine BiH

On je zatražio da Kosovo "radi sa Srbijom da bi se izbjegle provokacije i smanjile tenzije"

Stejt department: Sastanak Tačija i Pompea. Arhiv

S. N.

27.11.2018

Šef diplomatije Sjedinjenih Američkih Država Majkl Pompeo (Michael) snažno je zatražio od Kosova da ukine carine uvedene Bosni i Hercegovini.

Kako je saopćeno iz Stejt departmenta, Pompeo se sinoć sastao s predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem. Tokom razgovora visoki zvaničnik SAD iznio je i zahtjev da zvanična Priština poništi odluku kojom su uvedene carine od 100 posto na sve robe proizvedene u BiH i Srbiji.

Usto, Pompeo je zatražio da Kosovo "radi sa Srbijom da bi se izbjegle provokacije i smanjile tenzije".

- Državni sekretar ponovo je potvrdio čvrstu podršku suverenitetu i nezavisnosti Kosova koje je u potpunosti integrirano u međunarodnu zajednicu. On je čestitao Tačiju i svim građanima Kosova na ogromnim postignućima ostvarenim u prvoj deceniji od nezavisnosti. Dvojica zvaničnika razgovarala su i o utemeljenju vladavine zakona i jačanju robusnog ekonomskog napretka da bi se osigurao daljnji uspjeh Kosova - navedeno je u saopćenju.

Pompeo je, dodaje se, ohrabrio Kosovo da iskoristi jedinstvenu priliku i postigne historijski sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

- To je jedini način da se očisti put u budućnost integriranja i Kosova i Srbije u zapadnu zajednicu država. SAD su spremne da podrže strane u pronalaženju održivog i provedivog rješenja koje će povećati stabilnost - navedeno je u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.