SVIJET

Putin u razgovoru s Merkel izrazio zabrinutost zbog "ishitrenih odluka" Kijeva

Vezano za situaciju u Kerčkom tjesnacu da bi spriječila Ukrajinu da donese ishitrene odluke, saopćio je Kremlj

Putin i Merkel: Smatraju da Kijev snosi punu odgovornost za situaciju u Kerčkom tjesnacu. Arhiv

Fena

27.11.2018

Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i tom prilikom izrazio nadu da će Njemačka utjecati na Ukrajinu u vezi sa situacijom u Kerčkom tjesnacu da bi spriječila Kijev da donese ishitrene odluke, saopćio je Kremlj.

- Putin je iznio ocjenu o provokativnim akcijama ukrajinske strane i grubom kršenju normi međunarodnog prava kada su ukrajinski vojni brodovi namjerno ignorirali pravila o mirnom prolasku kroz teritorijalne vode Ruske Federacije - navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

Putin je njemačkoj kancelarki rekao da Kijev snosi punu odgovornost za situaciju u Kerčkom tjesnacu zbog stvaranja još jednog konflikta.

Ukrajinski je parlament u ponedjeljak izglasao uvođenje izvanrednog stanja na 30 dana, koje će početi u srijedu, zbog pojačane napetosti s Rusijom, koja je u nedjelju zaplijenila tri ukrajinska broda i članove posade. Uredba se odnosi na područje koje graniči s Rusijom i obalu Crnog mora.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je u ponedjeljak da će vanredno stanje u zemlji o kojem je donio odluku stupiti na snagu u srijedu, ali je naglasio da njegova uredba ne uključuje restrikcije građanskih prava niti odgodu izbora zakazanih za sljedeću godinu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.