SVIJET

Američki senatori nemaju sumnju da je Bin Salman naredio Kašogijevo ubistvo

Agencije prenose da će 13. decembra zvaničnici Trampove administracije izvijestiti članove Zastupničkog doma američkog Kongresa o saudijskoj situaciji

Bin Salman: Naredio Kašogijevo ubistvo. Arhiv

Fena

4.12.2018

Nakon svjedočenja direktorice Centralne obavještajne agencije (CIA) Đine Haspel (Gina) iza zatvorenih vrata nekoliko američkih senatora reklo je da "nemaju sumnje" da je saudijski prestolonasljednik Muhamed bin Salman (Mohammad) naredio ili barem znao za operaciju ubistva saudijskog novinara i njegovog kritičara Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi).

Republikanski senator Bob Korker (Corker) rekao je da ima "nula sumnje" u svojoj glavi da je princ Muhamed naredio i praćenje i ubistvo Kašogija.

Linsdi Graem (Lindsey Graham), također senator iz redova Republikanske stranke, istakao je kako izgleda da administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa (Trump) ne želi priznati dokaze o umiješanosti nasljednika saudijskog kralja, prenose mediji.

- Morate svjesno biti slijepi da ne zaključite da sve ovo nisu orkestrirali i organizirali ljudi pod direktnom komandom Muhameda bin Salmana - rekao je Graem novinarima u utorak.

Senator Bob Menendez, vodeći demokrata u senatskom Komitetu za vanjske poslove, naveo je da su stavovi koje je imao ranije "postali čvršći".

Ranije je pozivao na oštru američku reakciju zbog Kašogijevog ubistva i podržava zakone za okončanje američke podrške saudijskoj koaliciji koja vodi rat u Jemenu.

Agencije prenose agencije će 13. decembra zvaničnici Trampove administracije, među kojima državni sekretar Majk Pompeo (Mike) i ministar odbrane Džim Matis (Jim Mattis), izvijestiti članove Zastupničkog doma američkog Kongresa o saudijskoj situaciji.

Ta agencija dodaje da je direktorica CIA Haspel imala brifing sa čelnicima nekoliko senatskih komiteta iza zatvorenih vrata, a tema sastanka bilo je Kašogijevo ubistvo.

Kašogi koji je stanovao u Sjedinjenim Američkim Državama i bio kolumnista "Washington Posta", ubijen je početkom oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.