SKUPOVI

Muslimani traže izlaz iz ćorsokaka

Učesnici skupa apelirali su na pomirljivost i jedinstvo

S konferencije: Pokazati snagu i jedinstvo. S. N.

Od specijalnog izvještača "Dnevnog avaza" iz Meke/ S.Numanović

13.12.2018

Islamski svijet danas je, kao nikada ranije, suočen s ogromnim izazovima koji ugrožavaju čak i njegov opstanak, upozoreno je jučer na velikoj svjetskoj islamskoj konferenciji o "Islamskom jedinstvu i problemima podjela i isključivosti". 

Kako je već na otvaranju ovog impozantnog skupa u Meki istaknuto, muslimani moraju sebi i svijetu ponuditi izlaz iz svojevrsnog ćorsokaka.

Međusobni sukobi i ratovi, sektaštvo i nepovjerenje, kombinirano s terorizmom i islamofobijom, pred više od hiljadu učesnika skupa postavilo je imperativ pronalaska rješenja, kako za dobrobit muslimana tako i mir i napredak u svijetu. 

Brojni govornici istakli su da Kur'an već nudi odgovore u međusobnom iskrenom razumijevanju i dijalogu, bez sukobljavanja i ratova.  

Čuo se i prijedlog da konferencija inicira kod saudijskih vlasti prijedlog da kralj Salman bin Abdulaziz el-Saud bude domaćin sastanka lidera muslimanskih država na kojem će se dogovoriti zajedničko rješavanje problema i nastup u svijetu.

Brojni govornici upozorili su i da su se muslimani "otrgli" od temelja svoje vjere, da ih je pokvario moderni život za koji nemaju kvalitetne odgovore i da je povratak temeljima vjere jedini put izlaska iz duboke krize.

Konferenciju je organizirala Svjetska liga muslimana (MWL), a prisustvuju joj brojni čelnici islamskih zajednica iz cijelog svijeta.

Među njima je i nekoliko muftija s Balkana - od Nedžada ef. Grabusa, muftije Slovenije, preko Aziza ef. Hasanovića iz Hrvatske, do Mevluda ef. Dudića iz Sandžaka. Na skup su pozvani i nekadašnji reis Bosne i Hercegovine Mustafa ef. Cerić, kao član Upravnog odbora MWL-a, ali i bivši muftija sandžački Muamer Zukorlić, koji je sada predsjednik jedne političke stranke u Srbiji.

Na otvaranju konferencije u Meki, kojoj prisustvuju i visoki zvaničnici saudijske kraljevske porodice, isticana je neophodnost dijaloga, te suzdržavanja od prijekih riječi i akcija.

Učesnici skupa apelirali su na pomirljivost i jedinstvo među muslimanima.

Na kraju skupa, koji završava danas, bit će izdat i zajednički komunike učesnika u kojem će se apelirati na političke lidere islamskog svijeta da smanje svoje razmirice i sjednu za zajednički sto i razgovaraju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.