GRČKA

Eksplozija u Atini, oštećene prostorije televizije "Sky"

Materijalna šteta je velika skoro na svim spratovima, a najveća je na trećem i četvrtom, gdje se nalaze kancelarije zaposlenih, navodi se u saopćenju

Atina: Odjeknula eksplozija. Twitter

SRNA

17.12.2018

Snažna detonacija razbila je noćas prozore i oštetila kancelarije grčke televizije "Sky" u Atini, a zvaničnici su saopćili da je riječ o napadu na demokratiju.

U incidentu nije bilo povrijeđenih.

"Sky" je jedna od najvećih televizijskih stanica u Grčkoj i dio je medijske grupe koja obuhvata i jednu radijsku stanicu, a povezana je i sa utjecajnim dnevnim listom "Katimerini".

Policija je objavila da je naprava ručne izrade aktivirana u blizini objekta u 2.35 sati, poslije upozorenja koja su stigla u dva medija. Stanica je putem svoje internet-stranice saopćila da su razbijeni prozori od prvog do šestog sprata.

- Materijalna šteta je velika skoro na svim spratovima, a najveća je na trećem i četvrtom, gdje se nalaze kancelarije zaposlenih - navodi se u saopćenju.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost.

Manji napadi na kompanije, državne objekte, policijske stanice i političare nisu neuobičajeni u Grčkoj, koja ima dugu historiju političkog nasilja.

Ministar za zaštitu građana Olga Gerovasili izjavila je na mjestu eksplozije da je meta ovog napada bila demokratija.

- Demokratija je zaštićena i nije ugrožena - rekla je Gerovasili.

Novinari jutarnje emisije televizije "Sky" emitirali su program sa lokacije ispred zgrade.

Novinar ove televizije rekao je da se procjenjuje da je u napravi bilo pet kilograma eksploziva i da je bila postavljena u prolazu pored zgrade.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.