TRŽIŠTE

Nakon odluka Feda pale berze

U idućoj godini kamate će se povećati u dva navrata, a ne u tri, kako je procijenjeno ranije

Oštar pad cijena dionica. Ilustracija

Index.hr

20.12.2018

Jutros su cijene dionica oštro pale, kako na evropskim tako i na azijskim tržištima, jer su ulagače razočarale odluke američke centralne banke.

Svi sektori su u minusu jer je ulagače pokolebao jučerašnji pad cijena dionica na Wall streetu za više od 1,5 posto, nakon što su čelnici Feda odlučili povećati ključne kamatne stope po četvrti put ove godine, za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 2,25 do 2,50 posto.

I dok je taj potez bio očekivan, ulagače su razočarale poruke o blažem (nego što se očekivalo) usporavanju tempa povećanja kamata u idućoj godini. 

Fed očekuje da će se zbog nestabilnosti na finansijskim tržištima i usporavanja rasta globalne ekonomije u idućoj godini kamate povećati u dva navrata, a ne u tri, kako je procjenjivao prije. 

Međutim, ulagači su se nadali da će Fed najaviti samo jedno povećanje u idućoj godini, pa možda čak i prekid ciklusa podizanja kamata, s obzirom na usporavanje globalne ekonomije i slabljenje inflacijskih pritisaka, nakon oštrog pada cijena nafte posljednjih mjeseci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.