MOSKVA

Putin odgovara: Nuklearni rat može dovesti do uništenja čitave planete

Predsjednik Rusije obraćanje počeo podacima o rastu ruske ekonomije, a potom su krenula novinarska pitanja

Putin: Mi vidimo raspad međunarodnog sistema obuzdavanja naoružanja. AFP

Telegraf.rs

20.12.2018

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, održava godišnju konferenciju tokom koje odgovara na pitanja novinara. U centru pažnje su međunarodna pitanja, ekonomija, kao i regionalni problemi, a na konferenciji se okupio rekordan broj predstavnika medija - 1.702 novinara.

Predsjednik Rusije je obraćanje počeo podacima o rastu ruske ekonomije, a potom su krenula novinarska pitanja. Ono što karakterizira početak konferencije je to da je Putin, u pozdravnom govoru, posebnu pažnju posvetio ekonomiji i unutrašnjim problemima, a ne međunarodnim temama.

Na papirima koje je Putin na početku držao u rukama vidjele su se prepravke koje su napravljene olovkom. Očigledno se predsjednik do posljednjeg trenutka priprema za obraćanje novinarima.

Opasnost od nuklearnog oružja

Putin ističe da je u porastu tendencija potcjenjivanja nuklearnog rata i da nuklearni rat može dovesti do uništenja civilizacije, pa čak i planete. 

- Mi vidimo raspad međunarodnog sistema obuzdavanja naoružanja. Nakon toga Moskva je morala modernizirati svoje oružje. Na kraju, Rusija je dobila prednost, ali se radi na očuvanju pariteta - izjavio je Putin.

Putin je dalje istakao da polazi od toga da će čovječanstvo imati dovoljno zdravog razuma i osjećaja samoočuvanja da ne dođe do ekstremne situacije.

Provokacija u Kerčkom zaljevu

- Provokacija Kijeva u Kerčkom zaljevu je, sa tačke gledišta rejtinga Porošenka, bila uspješna. Provokacija je uvijek loša i ima za cilj zaoštravanje situacije. Jasno je da su kod njih izbori. Treba povećati rejting aktuelne vlasti. To je na štetu interesa naroda. Rejting gospodina Porošenka je porastao: s petog se podigao na drugo mjesto. On je svoj zadatak ispunio na račun interesa zemlje - tvrdi Putin. 

Ukrajinske vojnike su poslali ka ruskoj granici očekujući da će tamo i izgubiti život, dodao je on. 

- Zasad se u kijevskim koridorima vlasti nalaze rusofobi koji ne razumiju u čemu je zapravo interes njihovog naroda, takva situacija će se nastaviti, bez obzira na to ko se nalazi u Kremlju - smatra Putin.

Rusko-ukrajinski odnosi

Ukrajinski novinar je pitao Putina koliko Rusija troši novca na okupaciju Donbasa. Zanimalo ga je da li će biti razmjena zarobljenika i zašto se Rusija miješa u izbore u Ukrajini. Putin je rekao da nije Rusija ekonomski blokirala Donbas, već sam Kijev.

- Ukrajinski vojnici su ti koji pucaju na ljude u Donbasu, ne Rusi. Rusija doprema pomoć u Donbas i to im omogućava da opstanu - dodao je Putin.

Istakao je da će do razmjene zarobljenika doći kada bude gotovo njihovo pravno gonjenje u Rusiji.

Ruski predsjednik se potom našalio da novinari i radnici sigurnosnih službi imaju dosta toga zajedničko, a to je da svi oni rade uz pomoć informacija.

Kako je saopćio portparol Kremlja Dmitrij (Dmitry) Peskov, Putin se dugo i detaljno priprema za ovakve konferencije. Poznato je da ruski predsjednik ne voli da odgovara dva puta na ista pitanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.