LIBIJA

Rusija podržava Saifa Gadafija u političkom životu

Zapadne sile i Ujedinjeni narodi insistiraju od te sjevernoafričke zemlje da održi izbore u narednoj godini

Rusija podržala Saifa Gadafija. Fena

Fena

25.12.2018

Saif el-Islam Gadafi (Saif al-Islam Gaddafi), najugledniji od sinova bivšeg libijskog čelnika Muamera el-Gadafija (Muammar al-Gaddafi), trebao bi igrati ulogu u političkom životu svoje zemlje, navela je ruska novinska agencija RIA riječi zamjenika ministra vanjskih poslova Mihajla Bogdanova.

RIA navodi da je jedan od Saifovih predstavnika uručio njegovo pismo Moskvi u ovom mjesecu u kome je izložio ideje o političkoj budućnosti Libije i da je Saif u redovnom kontaktu s Rusijom.

Zapadne sile i Ujedinjeni narodi insistiraju od te sjevernoafričke zemlje da održi izbore u narednoj godini nakon nacionalne konferencije koja će pokušati okončati sedmogodišnji sukob u toj zemlji, koja je među vodećim svjetskim proizvođačima nafte.

Saifov otac je svrgnut i ubijen u pobuni 2011. godine. Saifa, koji je kratko nakon toga uhapšen i kasnije oslobođen, smatrali su prije 2011. godine potencijalnim reformističkim nasljednikom svog oca i danas je ostao ključna ličnost među Gadafijevim lojalistima.

- Mi podržavamo sviju. Vjerujemo da niko ne treba biti izoliran ili isključen iz konstruktivne političke uloge - navodi RIA riječi Bogdanova.

- To je razlog zašto održavamo kontakte sa svim grupama koje imaju sjedište na zapadu, istoku i jugu zemlje. Saif el-Islam ima podršku specifičnih plemena u specifičnim regijama Libije i trebao bi biti dio ukupnog političkog procesa, uz učešće ostalih političkih snaga - kazao je.

Rusija je, također, u bliskoj vezi s libijskim vojnim komandantom Kalifom Haftarom (Khalif Haftar), koji je posjećivao Moskvu, gdje je razgovarao s vodećim ruskim zvaničnicima, prenosi Rojters.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.