SVIJET

Rusija zaradila preko 109 milijardi eura zahvaljujući sporazumu o smanjenju proizvodnje nafte

Niske cijene energenta stvaraju probleme državnom budžetu i cjelokupnoj ekonomiji i njihov nagli pad može da utječe na nacionalnu valutu i stopu inflacije, tvrdi ministar energetike

Cilj smanjenje pumpanja nafte za oko milion barela dnevno. Arhiv

b92.net

26.12.2018

Rusija je zaradila preko 109 milijardi eura dodatnog prihoda zahvaljujući sporazumu o smanjenju proizvodnje nafte.

- Tokom dvije godine važenja sporazuma OPEK, Rusija je ostvarila najmanje 109 milijardi eura dodatnog prihoda - rekao je Aleksandar Novak, ruski ministar energetike  u intervjuu za poslovni dnevnik Komersant. 

On je naveo da niske cijene nafte stvaraju dodatne probleme državnom budžetu i cjelokupnoj ekonomiji, i da njihov nagli pad može da utječe na nacionalnu valutu i stopu inflacije.  

- Iz tog razloga je važna procjena efekata koje ima saradnja sa državama OPEK-a po ekonomiju naše zemlje - dodao je Novak.

Stabilnost tržišta u prvoj polovini naredne godine može se obezbijediti smanjenjem proizvodnje nafte, smatra ruski ministar, koji ne isključuje mogućnost produžetka važenja postojećeg sporazuma između naftnog kartela i njegovih saveznika.  

- Ne mogu da prognoziram period važenja ugovora članica i nečlanica OPEK-a, treba da pratimo aktuelna kretanja na tržištu nafte. Međutim, važno je to da će se saradnja nastaviti u jednoj ili drugoj formi, jer je prethodni sporazum potvrdio svoju svrsishodnost - rekao je Novak.

Sporazum između 15 članica OPEK-a i partnerskih zemalja, na čelu sa Rusijom, koji je zaključen početkom decembra 2018. na sastanku u Beču, predviđa smanjenje proizvodnje sirove nafte za 1,2 miliona barela dnevno (bpd) tokom prvih šest mjeseci iduće godine.  

Novi sporazum praktično dolazi kao nastavak prethodnog, koji je potpisan krajem 2016., s ciljem smanjenja pumpanja nafte za oko milion barela dnevno.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.