ITALIJA

Etna klizi prema moru: Ljudi u panici gledaju kako vulkan puca i prijeti da sprži sve pred sobom

Posljednja velika erupcija zabilježena je 2009. godine

Avaz.ba

28.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Vulkan Etna na Siciliji uzdrmao je u srijedu gradove od Katanije do Mesine, a u potresima je povrijeđeno 28 osoba i uništeno ili oštećeno mnogo zgrada. Nije novost da je ovaj 3.326 metara visok vulkan najaktivniji u Evropi, radi već pola miliona godina. 

Posljednji put velika erupcija na planini Etna zabilježena je 2009. godine, međutim u srijedu ujutro vulkan je uzdrmao okolinu potresom magnitude 4,8.

- Podrhtavanja tokom erupcija ovdje su prilično normalna. Ono što je neobično je sadašnja silina potresa. Tako nešto ne pamtim. Bilo je strašno - rekao je za "Guardian" italijanski stručnjak Getano Menca (Gaetano Maenca).

Etna nije uzdrmala istočnu obalu Sicilije samo jednim potresom, nego ih je bilo čak 130 u nizu, uglavnom slabijih. Stanovnicima u podnožju planine božićno slavlje proteklo je u strahu od stalnih potresa i vulkana koji je sve vrijeme bljuvao lavu, pepeo i oblake dima i plinova.

- Ne isključuje se pojava pukotina pri dnu Etne. Ovako snažna seizmička aktivnost je zabrinjavajuća. Ovo me podsjeća na erupciju iz 1984. koja je stradao jedan čovjek - rekao je Euđenio Privitera (Eugenio), direktor Italijanskog instituta za geofiziku i vulkanologiju u Kataniji.

Najgora vijest u vezi Etne pojavila se proljetos u naučnom časopisu Bilten vulkanologije (Bulletin of Volcanology) da je otkriveno da Etna polako klizi prema moru. Ona se čitava pomjera prosječno 14 milimetara godišnje, što je za vulkan vrlo zabrinjavajuće.

Naučnici to ranije nisu primijetili zato što nisu imali na raspolaganju GPS. S modernom tehnologijom izmjerili su da je Etna od 2001. do 2012. otklizala prema moru za 15,4 centimetara.

Do mora bi Etni, da prevali tih 15 kilometara, ovakvom brzinom trebalo oko 100.000 godina. Problem je u tome što na tom putu vulkan takvih dimenzija sigurno ne bi mirno putovao sve dok ne uroni u more, nego bi se u nekom trenutku raspao u silovitom, apokaliptičnom vatrometu, razarajući i pržeći oko sebe sve redom.

Vijest o pomjeranju Etne, osim vulkanologa zabrinula je i 27.000 stanovnika gradića Đarija koji se nalazi Etni tačno na putu. Trenutak za uzbunu bit će ako se utvrdi da vulkan ubrzava, i da to više nije centimetar i po, nego jedne godine dva ili tri, naredne, na primjer četiri ili pet.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.