SVIJET

Tramp i predstavnici Kongresa održali sastanak, nema dogovora o finansiranju

Očekuje se da će se pregovori nastaviti u petak, ali i za vikend

Donald Tramp ne odustaje od svoje zamisli. Arhiv

Index.hr

3.1.2019

Sastanak američkog predsjednika Donalda Trampa (Trumpa) i čelnika američkog Kongresa održan u srijedu nije dao nikakve znakove dogovora kojim bi se okončala sada već dvanaestodnevna djelmična blokada finansiranja vlade. 

Tramp je ostao kod svog zahtjeva "teškog" pet milijardi dolara za finansiranje gradnje zida uz granicu s Meksikom.

Kongresni čelnici očekuju da će u petak nastaviti razgovore u Bijeloj kući, signalizirajući da će se blokada vjerovatno nastaviti i za vikend. 

Tramp je u utorak pozvao čelnike dva doma američkog Kongresa na sastanak kojem je cilj trebao biti okončanje djelomične paralize američke vlade, do koje je došlo zbog spornog pitanja izgradnje zida s Meksikom.  

Kirsten Nelsen, ministrica sigurnosti, na sastanku je nastojala uvjeriti demokrate da finansiranje zida na južnoj granici s Meksikom predstavlja hitnu sigurnosnu potrebu, no umjesto toga, demokratski čelnici prekinuli su njeno izlaganje te bezuspješno pokušali pritisnuti Trampa da prihvati njihovu ponudu. 

- To jednostavno nije bila vjerodostojna prezentacija - izjavio je Dik Durbin, senator Demokratske stranke, na pres-konferenciji za medije poslije sastanka. Dodao je da je cilj razgovor, a ne blokada.

Demokrati u Predstavničkom domu američkog Kongresa u četvrtak - kada preuzimaju kontrolu tog doma američkog Kongresa - planiraju glasati o budžetu u nastojanju da okončaju već gotovo dvosedmičnu djelimičnu blokadu finansiranja vlade. 

Cilj vlade je da se ne dozvoli da dođe do odobrenja pet milijardi dolara koje predsjednik Donald Tramp traži za finansiranje gradnje zida uz granicu s Meksikom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.