SVIJET

Vašington zvanično zatražio da Ankara odustane od kupovine ES-400 od Rusije

SAD iznijele zvaničnu ponudu za prodaju proturaketnog sistema Patriot za 3 milijarde eura

Ruski proturaketni sistem. Ilustracija

Srna

6.1.2019

Amerika je iznijela zvaničnu ponudu Turskoj za prodaju proturaketnog sistema Patriot za 3 milijarde eura, ali samo pod uvjetom da Ankara odustane od kupovine ES-400 od Rusije, pišu turski mediji.

Američka delegacija sredinom sedmice posjetila je Tursku kako bi ministrima odbrane i vanjskih poslova iznijela uvjete kupovine proturaketnog sistema. 

Komentirajući razgovore o nabavci američkog proturaketnog sistema, Mevlut Čavušolu (Cavusoglu), šef turske diplomatije, naglasio je da nema planova za otkazivanje ugovora sa Moskvom. 

Nabavka sistema ES-400 ispunjava hitne i kratkoročne sigurnosne potrebe Turske. Poduzet ćemo neophodne mjere da taj sistem bude upotrijebljen nezavisno i da ne škodi sistemima NATO i EF-35. I dalje smo u kontaktu sa američkim vlastima koje su osjetljive po ovom pitanju - istakao je Čavušolu.  

Američki Stejt department odobrio je u decembru prodaju 80 proturaketnih sistema Patriot i 60 drugih raketa uz lansirne stanice, radare i ostalu opremu Turskoj.

Turske vlasti koje već duže vrijeme pokušavaju nabaviti Patriot su nezadovoljne postupcima Vašingtona jer im nije prodao sistem "kada im je najviše bilo potrebno". 

Ankara je 2017. godine potpisala ugovor sa Rusijom o kupovini proturaketnih sistema ES-400. Postavljanje sistema u Turskoj treba početi u oktobru ove godine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.