ZANIMLJIVOSTI

Laos Rusiji vraća 30 primjeraka tenka T-34

U planu njihovo korištenja tokom vojnih parada u povodu Dana pobjede

Tridesetčetvorke su donedavno bile dio redovnog naoružanja laoške vojske. Printscreen: YouTube

Index.hr

10.1.2019

U Rusiju se iz Laosa vraća 30 primjeraka tenka T-34, legendarne "tridesetčetvorke", koja je bila okosnica sovjetske oklopne sile tokom Drugoga svjetskog rata, izjavila je press služba ruskoga ministarstva obrane.

Tenkovi će u dalekoistočnu rusku luku Vladivostok biti dopremljeni brodom, a potom će vozom putovati do moskovske oblasti. 

Tridesetčetvorke su donedavno bile dio redovnog naoružanja laoške vojske i potpuno su ispravne, ističu u ruskim odbrambenom ministarstvu.

U planu je njihovo korištenja tokom vojnih parada u povodu Dana pobjede, koji se u Rusiji slavi 9. maja te za snimanje filmova o Drugome svjetskom ratu, koji se u Rusiji naziva Velikim domovinskim ratom.

Masovna proizvodnja počela 1940. godine

T-34 sovjetski je tenk srednje veličine koji se počeo masovno serijski proizvoditi 1940. godine. Bio je osnovni tenk Crvene armije do polovine 1944. godine. Proizvodnja je trajala do 1958. 

Mnogi stručnjaci, među kojima i njemački generali, smatrali su ga jednim od boljih tenkova iz vremena Drugoga svjetskog rata. 

Godine 2000. primjerak T-34 rekostruisan je nakon što je izvađen s dna estonske močvare gdje je bio potopljen 56 godina. Pritom nije bilo znakova curenja ulja, korozije i drugih oštećenja mehaničkih komponenti uzrokovanih dugim stajanjem u vodi. Motor je obnovljen te je u punom radnom stanju.

Historija "tridesetčetvorke" zanimljiva je i i izvan bojnih polja. Tako je spomenik tenku T-34-85 u istočnonjemačkom gradu Kemnicu bio metom bombaškog napada 1980. godine. 

Praški spomenik tenku T-34 poznat kod lokalnog stanovništva i kao "sveti tenk" predstavljao je prvi sovjetski tenk koji je ušao u Prag u maju 1945. godine. 

No, za Pražane je on bio podsjetnik na rusku opresiju nakon gušenja Praškoga proljeća 1968. godine. 

Godine 1991. taj je tenk obojen u ružičasto, zbog čega je ruska vlada službeno protestirala.

Ružičasti T-34 nazvan "Mandela Way Tank" nalazi se i u Londonu. U privatnom je vlasništvu i nalazi se u naselju Bermondsej. 

T-34 našao je mjesto i u književnosti i popularnoj kulturi.

"Četiri tenkista i pas" uspješna je poljska televizijska serija prikazivana 1960-ih godina, snimljena prema istoimenom romanu Januza Przimanovskog (Janusza Przymanowskog) koji je bio volonter u Crvenoj armiji. T-34 bio je jedan od glavnih protagonista serije. 

U čuvenom romanu Čeha Josefa Škvoreckog (Škvorecky) "Oklopni bataljon", u kojemu se ismijava poslijeratna čehoslovačka vojska i njezino okruženje, T-34 jedna je od kulisa i mjesta radnje, ali i ikonografski predmet kojemu likovi iskazuju tobožnju ljubav, a zapravo duboku ironiju prema "socijalističkim postignućima".

Dvije "tridesetčetvorke" su u filmu "Spašavanje vojnika Ryana" Stvena Spielberga (Steven) zamijenile njemačke tenkove "Tiger 1.", koje je teško naći jer su vrlo rijetki.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.