SVIJET

Ljekari iz Njemačke masovno napuštaju državu, ministar zdravstva od EU zahtijeva rješavanje problema

Nedavno izgubio na izborima za lidera Kršćansko-demokratske unije

Jens Špan. AFP

Agencije

13.1.2019

Njemački ministar zdravstva Jens Špan (Spahn) izjavio je da bi EU trebala razmisliti o uvođenju regulative koja bi zaustavila ljekare da odlaze u druge zemlje unutar EU na rad.

Špan, koji je nedavno izgubio na izborima za lidera Kršćansko-demokratske unije, objasnio je da bi zemlje EU morale prestati uzimati jedne od drugih ljekara te to pojasnio na primjeru Švicarske, u koju njemački ljekari odlaze raditi. 

- Mogu ih razumjeti. Švicarska je divna zemlja. No, u Njemačkoj postoji manjak ljekara. I onda poljski ljekari dolaze raditi u našu državu, što dovodi do toga da ih ima manje u Poljskoj - rekao je Špan za list "Blick am Sonntag".

- To nije uredu - ističe Špan i dodaje kako je potrebno razmisliti o tome trebaju li unutar EU nove regulacije kojima bi spriječili da ljudi iz određenih profesija odlaze u druge države, a da se pritom ne dovodi u pitanje slobodu kretanja.

Špan je rekao i da takvi propisi postoje unutar Svjetske zdravstvene organizacije te da bi mogli poslužiti kao model, no nije razjasnio na šta tačno misli i kako bi to primijenio u EU. 

Na pitanje bi li Njemačka trebala tražiti novac od Švicarske, koja nije članica EU, jer se ljekari obrazuju u Njemačkoj, a odlaze u Švicarsku, odgovorio je: “Ne, to nije moj plan.”

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.