VELIKA BRITANIJA

Plan Tereze Mej propao, šta dalje za britansku vladu

Premijerka, ako ostane na vlasti, mora u roku od tri parlamentarna radna dana iznijeti svoj daljnji plan akcije

Tereza Mej. The Independent

Avaz.ba

16.1.2019

Posljednja nada britanske premijerke Tereze Mej (Theresa May) je propala. Njen prijedlog dogovora o urednom i miroljubivom razvodu Velike Britanije i Evropske unije, odnosno Brexitu, odlučno je odbačen u britanskom parlamentu.

Protiv prijedloga dogovora o Brexitu koji je britanska vlada usaglasila s Briselom za sporazum su bila 202, a protiv 432 zastupnika, objavili su britanski mediji. 

Ujedinjeno Kraljevstvo u najvećoj je političkoj krizi u posljednjih pola stoljeća i muči se oko toga kako, i treba li uopće, napustiti evropski projekat kojem se priključilo 1973. godine.

Više od 100 premijerkinih konzervativaca, i onih koji su za Brexit i onih koji su za ostanak u EU, glasali su protiv sporazuma, nanijevši vladi jedan od najtežih parlamentarnih poraza u historiji.

Pitanje koje se postavlja je – šta sada? 

Šta dalje za britansku vladu i za samu Veliku Britaniju? Nakon teškog poraza koji je Mej pretrpjela lako bi mogla doživjeti i konačni udarac. Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn), lider opozicije, laburista, već je zatražio glasanje o povjerenju, do kojeg bi moglo doći već sutra, prenosi ccn.com. 

No, čak i ako preživi glasanje o povjerenju, uvjerljivi poraz premijerke znači potpuni krah njene dvogodišnje strategije da pokuša ishoditi prijateljski razvod uz zadržavanje bliskih veza s Unijom nakon što Britanija 29. marta, prema odavno utvrđenom roku, napusti EU. 

U svakom slučaju, Mej ako ostane na vlasti, mora u roku od tri parlamentarna radna dana iznijeti svoj daljnji plan akcije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.