EVROPA Najpopularnija od opcija premijerkin sporazum

Britanski ministar za Brexit: Vlada još ne zna šta će tražiti od EU

Opozicioni laburisti, s Džeremijem Korbinom na čelu, približili se otvaranju puta za još jedan referendum o članstvu

Index.hr
22.01.2019 11:09

Tereza Mej

Foto: Arhiv

Vlada još radi na tome šta će tražiti od Evropske unije kako bi odagnala zabrinutost zastupnika zbog plana čija je svrha spriječiti tvrdu granicu između Irske i Sjeverne Irske, izjavio je u utorak ministar za Brexit Stiven Berkli (Stephen Barclay). 

Na pitanje BBC-ja koji je prijedlog Britanije, on je odgovorio da se radi na tome.

- EU ne želi biti u situaciji da nema sporazuma - to bi bio veliki udarac ne samo za irsku privredu nego i druge ekonomije, holandsku ekonomiju - tako da je sporazum u interesu obiju strana - dodao je Berkli.

On je izjavio da je sporazum premijerke Tereze Mej (Therese May) s EU, koji je pretrpio najveći poraz u savremenoj britanskoj historiji prošle sedmice, najpopularniji od dostupnih izbora.

- Zapravo, najpopularnija od opcija je premijerkin sporazum - kazao je Berkli.

Britanski opozicioni laburisti, s Džeremijem Korbinom (Jeremy Corbyn) približili su se otvaranju puta za još jedan referendum o članstvu u EU pokušavši iskoristiti parlament za preuzimanje kontrole nad Brexitom od premijerke Mej.

Laburisti su podnijeli amandman kojim žele prisiliti vladu da parlamentu da vremena za razmatranje i glasanje o opcijama kako bi se spriječio izlazak IZ EU bez sporazuma.

Među opcijama su, po laburistima, trajna carinska unija s EU i glas javnosti o dogovoru.  

Mej je svojim ministrima poručila da će se usredotočiti na dobivanje ustupaka od Brisela i postizanje bilateralnog sporazuma s Irskom, a u ponedjeljak je svoje planove predstavila parlamentu. Zastupnici bi o njezinom novom prijedlogu trebali glasati idući utorak.

Mej je parlamentu rekla da još ne može odbaciti mogućnost izlaska iz EU bez postignutog sporazuma jer još uvijek ne postoji alternativa, a EU neće biti voljan produžiti rok članka 50. bez plana o osiguravanju parlamentarne podrške, prenose agencije. Riječ je o članu Lisabonskog ugovora kojim je službeno pokrenut Brexit i dvogodišnji rok za pregovore.

Odbacila je ideju o novom referendumu, tvrdeći kako bi on osnažio one koji žele razbiti Ujedinjeno Kraljevstvo, te kako bi se time potkopalo povjerenje u demokratiju.

NA VRH