EVROPA

Britanski ministar za Brexit: Vlada još ne zna šta će tražiti od EU

Opozicioni laburisti, s Džeremijem Korbinom na čelu, približili se otvaranju puta za još jedan referendum o članstvu

Tereza Mej. Arhiv

Index.hr

22.1.2019

Vlada još radi na tome šta će tražiti od Evropske unije kako bi odagnala zabrinutost zastupnika zbog plana čija je svrha spriječiti tvrdu granicu između Irske i Sjeverne Irske, izjavio je u utorak ministar za Brexit Stiven Berkli (Stephen Barclay). 

Na pitanje BBC-ja koji je prijedlog Britanije, on je odgovorio da se radi na tome.

- EU ne želi biti u situaciji da nema sporazuma - to bi bio veliki udarac ne samo za irsku privredu nego i druge ekonomije, holandsku ekonomiju - tako da je sporazum u interesu obiju strana - dodao je Berkli.

On je izjavio da je sporazum premijerke Tereze Mej (Therese May) s EU, koji je pretrpio najveći poraz u savremenoj britanskoj historiji prošle sedmice, najpopularniji od dostupnih izbora.

- Zapravo, najpopularnija od opcija je premijerkin sporazum - kazao je Berkli.

Britanski opozicioni laburisti, s Džeremijem Korbinom (Jeremy Corbyn) približili su se otvaranju puta za još jedan referendum o članstvu u EU pokušavši iskoristiti parlament za preuzimanje kontrole nad Brexitom od premijerke Mej.

Laburisti su podnijeli amandman kojim žele prisiliti vladu da parlamentu da vremena za razmatranje i glasanje o opcijama kako bi se spriječio izlazak IZ EU bez sporazuma.

Među opcijama su, po laburistima, trajna carinska unija s EU i glas javnosti o dogovoru.  

Mej je svojim ministrima poručila da će se usredotočiti na dobivanje ustupaka od Brisela i postizanje bilateralnog sporazuma s Irskom, a u ponedjeljak je svoje planove predstavila parlamentu. Zastupnici bi o njezinom novom prijedlogu trebali glasati idući utorak.

Mej je parlamentu rekla da još ne može odbaciti mogućnost izlaska iz EU bez postignutog sporazuma jer još uvijek ne postoji alternativa, a EU neće biti voljan produžiti rok članka 50. bez plana o osiguravanju parlamentarne podrške, prenose agencije. Riječ je o članu Lisabonskog ugovora kojim je službeno pokrenut Brexit i dvogodišnji rok za pregovore.

Odbacila je ideju o novom referendumu, tvrdeći kako bi on osnažio one koji žele razbiti Ujedinjeno Kraljevstvo, te kako bi se time potkopalo povjerenje u demokratiju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.