BREXIT

Budućnost Velike Britanije ostaje nepredvidiva: Političari razočarani, a kompanije ogorčene

Laburistička stranka predložila je amandman tražeći od vlade vremena

O sljedećim koracima glasat će se 29. januara. Agencije

Avaz.ba

22.1.2019

Džeremi Korbin (Jeremy Corbin), lider vodeće britanske opozicione Laburističke stranke, uveliko se zalaže za novi referendum o članstvu u EU, pritom pokušavajući, umjesto premijerke Tereze Mej (Theresa May), preuzeti kontrolu nad Brexitom.

Najveća politička kriza

Dok je vremena sve manje i dok je 29. mart sve bliže, Velika Britanija se nalazi u najvećoj političkoj krizi u posljednjih 50 godina. A ni dalje ne postoji jasan plan kako i hoće li uopće izaći iz Evropske unije, kojoj su se priključili 1973. godine.

Otkako je odbijen sporazum premijerke Mej sa EU, parlamentarci pokušavaju naći izlaz iz krize, ali nijedna opcija nema većinsku podršku parlamenta, navode agencije.

Laburistička stranka predložila je amandman tražeći od vlade vremena da parlament razmotri i izglasa najbolju moguću opciju kako bi izbjegli izlaz bez ikakvog dogovora. Prijedlozi uključuju i poseban sporazum sa EU i javno glasanje o dogovoru.

- Vrijeme je da alternativna ideja Laburističke stanke dođe u prvi plan, ali naravno, razmotrit ćemo sve opcije, uključujući javno glasanje - kazao je Korbin. 

Ovo je bio prvi put da je lider Laburističke stranke u parlamentu iznio ideju o mogućem drugom glasanju. Ovu ideju podržali su neki protivnici Brexita.

Međutim, stranka ističe da to ne znači da podržavaju drugi referendum, a parlamentarci su upozorili na mogućnost da parlament neće podržati amandman.

Parlamentarci su za sada iznijeli šest amandmana s prijedlogom da se odgodi Brexit, novo glasanje, pa čak i ideju da parlament preuzme kontrolu nad cijelim procesom.

O sljedećim koracima glasat će 29. januara.

Najgori mogući scenarij 

Budućnost Brexita ostaje iznimno nepredvidiva sa opcijama koje variraju od haotičnog izlaza koji bi prepao investitore širom svijeta, pa do novog referenduma koji će preokrenuti cijeli proces.

Njemačka ministrica pravde Katarina Barli (Barley) rekla je danas da je razočarana planom britanske premijerke Tereze Mej o rješavanju zastoja u procesu Brexita i pozvala Britaniju da održi drugi referendum.

- Da, razočarana sam. To nije način da se ide naprijed - rekla je Barli.

Već sada su direktori mnogobrojnih firmi šokirani političkom krizom i kažu da je znatno oštetila reputaciju Britanije kao vodeće evropske destinacije za strane investitore. 

- Brexit je najgluplja ekonomska odluka, najgori mogući scenarij koji se mogao dogoditi - kazao je Kasper Rorsted, izvršni direktor njemačke firme za sportsku odjeću "Adidas".

Na pitanje bi li Brexit mogao biti spriječen, kazao je da je za to prekasno, ali da se nada da će sve stranke doći pameti.

Zagovarači Brexita tvrde da, uprkos problemima, te da Velika Britanija može samo napredovati kada se oslobodi "eksperimenta koji predvodi Njemačka."


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.