SVIJET Bio predsjednik Nogometnog saveza ove zemlje

Sultan Abdulah imenovan za novog malezijskog kralja

Objavljen i nastavak vladavine Nazrina Šaha kao zamjenika šefa države

Fena
24.01.2019 11:29

Abdulah Ahmed Šah

Foto: Bernama

Malezijska konferencija vladara u četvrtak je imenovala sultana Abdulaha Ahmada Šaha (Abdullah Shah) za šesnaestog kralja te zemlje, javila je državna novinska agencija Malezije. 

U saopćenju Čuvara vladarevog pečata, Sieda Daniala Sieda Ahmada, Abdulah će biti zvanično imenovan kao kralj ili Jang di-Pertuan Agong 31. januara, nasljeđujući svog prethodnika Muhamada V (Muhammad), sultana države Kelantan koji je podnio ostavku 6. januara.  

Pedesetdevetogodišnji Abdulah postao je sultan malezijske države Pahan, naslijeđujući svog oca Ahmada Šaha (88), koji je abdicirao 11. januara zbog lošeg zdravlja.

Abdulah je značajno angažiran u sportu i član je vijeća Nogometnog saveza ASEAN-a (AFF) i vijeća FIFA-e, vladajućeg međunarodnog nogometnog tijela. On je bio predsjednik Nogometnog saveza Malezije.

Također je objavljen nastavak vladavine sultana Nazrina Šaha kao zamjenika šefa države. Taj 62-godišnjak, koji je bio vršilac dužnosti kralja, nastavit će tom ulogom i narednih pet godina.

Malezija je ustavna monarhija, s devet sultana kao vladara, koji predvode države koje su ih imenovale i djeluju kao vjerske vođe, i među njima se bira kralj na petogodišnji mandat.

NA VRH