SVIJET Bulmann, Keler i Cimer podržali prijedlog Nobelovke Uided Bušamaui

Premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev nominirani za Nobelovu nagradu za mir

Zbog odluke koja okončava dugi spor i donosi stabilnost regiji zapadnog Balkana

Avaz.ba

Aleksis Cipras i Zoran Zaev

Foto: Arhiv


Grčki premijer Aleksis Cipras i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev nominirani su za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir. Dvojicu lidera nominirali su čelnici tri skupine u Evropskom parlamentu - socijaldemokrata, Zelenih i Ujedinjene evropske ljevice, objavila je grčka agencija ANA.

Agencija je javila da su Udo Bulman (Bullman), čelnik socijaldemokrata (S&D) u Evropskom parlamentu, čelnica Zelenih Ska Keler (Keller), te čelnica Ujedinjene evropske ljevice-Nordijske zelene ljevice (GUE-NGL) Gabi Cimer (Gabbi Zimmer) u zajedničkom saopćenju naglasili da se Prespanskim sporazumom između Grčke i Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije o novom imenu Makedonije "okončava dugi spor i donosi stabilnost regiji zapadnog Balkana".

Nakon dugogodišnjih pokušaja rješavanja spora, 17. juna prošle godine Grčka i Makedonija potpisale su sporazum na obalama Prespanskog jezera, po kojem službeno ime zemlje postaje Republika Sjeverna Makedonija.

Bulmann, Keler i Cimer naglasili su da je Prespanski sporazum, koji je makedonski parlament ratificirao 11. januara ove godine, a grčki 25. januara, model za "mirno rješavanje međunarodnih problema kroz dijalog i međusobni kompromis".

Troje čelnika europarlamentarnih skupina naglasili su da su Cipras i Zaev imali političku hrabrost insistirati na sporazumu uprkos protivljenju nacionalista u obje zemlje.

Također su kazali su da iz tih razloga "podržavaju prijedlog Nobelovke Uided Bušamaui (Wided Bouchamaoui) da se Cipras i Zaev nominiraju za Nobelovu nagradu za mir za 2019.".

Predstavljajući nominaciju u Skoplju 18. decembra, Nobelovka je rekla da je Prespanski sporazum model za rješavanje problema u budućnosti i da će njegova ratifikacija "poslati snažnu poruku da je dijalog moguć".

Agencija ANA piše da se očekuje da će i drugi evropski političari dati podršku nominaciji Ciprasa i Zaeva.

Više o temi Aleksis Cipras

LIčNOST DANA
Vjesnik nove ere
NA VRH

Podijeli članak na