EVROPA

Premijerka Mej traži izmjene u Brexitu, EU odbacuje nove pregovore

Proces postao sve nadrealniji nakon što je parlament Ujedinjenog Kraljevstva prije dvije sedmice odbacio sporazum

Tereza Mej. Arhiv

Fena

29.1.2019

Premijerka Velike Britanije Tereza Mej (Theresa May) pokušala je danas spasiti dogovor o Brexitu, ali je započela sukob s Evropskom unijom obećavši da će preustrojiti sporazum na kojem je pregovarala oko godinu i po. 

Pokušavajući iznaći rješenje zbog zastoja, Mej je pozvala zakonodavce da Evropskoj uniji pošalju jasnu poruku da neće prihvatiti granice s Irskom koje su garantirane u sporazumu, odredbi koju su Mej i EU odobrili krajem prošle godine.

Proces Brexita postao je sve nadrealniji nakon što je parlament Ujedinjenog Kraljevstva prije dvije sedmice odbacio sporazum.

Donji dom parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva danas je raspravljao o prijedlozima za sljedeće korake koje su podnijeli zakonodavci koji su se zalagali za Brexit i proevropski parlament.

Čelnici EU odbacili su bilo kakvo ponovno pregovaranje o sporazumu o Brexitu, ali je Mej pozvala parlament da podrži ponovno mjerenje granica.

- Danas imamo priliku pokazati Evropskoj uniji šta će biti potrebno da se postigne dogovor u donjem domu, šta je potrebno za izdizanje iznad zbunjenosti, podjele i neizvjesnosti koja visi nad nama - kazala je Mej zakonodavcima, prenosi agencije.

Granica je ključna za sporazum, jer će nastati kopnena granica između Velike Britanije i EU nakon Brexita.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.