MAĐARSKA Uoči predstojećih izbora za EP

Orbanova stranka neće se pridružiti italijanskom euroskeptičnom savezu

U sukobu s evropskim institucijama oko, kako kritičari kažu, provođenja demokratskih standarda i kontroverznih reformi

Index.hr
30.01.2019 21:27

Viktor Orban

Foto: Arhiv

Vladajuća mađarska stranka Fidesz premijera Viktora Orbana neće se pridružiti euroskeptičnom savezu pod vodstvom Italije uoči predstojećih izbora za Evropski parlament, unatoč njihovom zajedničkom čvrstom protivljenju migracijama, rekao je danas vladin dužnosnik. 

Ranije ovaj mjesec, desno-populistički zamjenik italijanskog premijera Mateo Salvini (Matteo) predložio je da Italija i Poljska ujedine snage i preoblikuju Evropu s ciljem stvaranjem euroskeptičnog saveza prije izbora za Evropski parlament u maju.

Orban je podržao inicijativu rekavši da želi da protumigrantske stranke osvoje većinu glasova na izborima. Ipak, visoki dužnosnik je rekao agencijama da će se Fidesz usmjeriti na jačanje liste mađarskih kandidata za Evropsku pučku stranku.

Mađarska je u sukobu s evropskim institucijama oko, kako kritičari kažu, provođenja demokratskih standarda i kontroverznih reformi koje utječu na neovisnost pravosuđa i medija u toj zemlji.

Evropski parlament je izglasao u septembru prošle godine sankcije Mađarskoj zbog ignoriranja pravila EU o demokratiji, građanskim pravima i korupciji što je izoliralo premijera Orbana od njegovih moćnih saveznika.

NA VRH