GEOPOLITIKA

Putin poručio: Obustavljamo primjenu INF-a, sačekat ćemo da naši partneri sazre

Predsjednik Rusije smatra da se treba pokrenuti razvoj novih projektila, uključujući i hiperzvučnu raketu srednjeg dometa

Vladimir Putin. Arhiv

Srna

2.2.2019

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da Rusija obustavlja primjenu Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF) i naredio zvaničnicima da više ne iniciraju pregovore sa SAD o pitanju razoružavanja.

- Američki partneri saopćili su da stopiraju njihovo učešće u sporazumu, samim tim i mi to činimo. Objavili su da se bave razvojem novog oružja, što ćemo i mi uraditi - rekao je Putin na sastanku sa ministrima vanjskih poslova Sergejem Lavrovom i odbrane Sergejem Šojguom.

Putin smatra da se treba pokrenuti razvoj novih projektila, uključujući i hiperzvučnu raketu srednjeg dometa.  

Ruski predsjednik je istakao da Rusija neće ulaziti u novu trku u naoružanju i zatražio od Šojgua odgovor je li moguće realizirati sve neophodne mjere u okviru predviđenog budžeta.

Istakao je da ne želi da se iniciraju pregovori sa SAD po pitanju razoružavanja, ali da svi dosadašnji prijedlozi ostaju na snazi.

- S tim u vezi, molim ministarstvo vanjskih poslova i ministarstvo odbrane da ostave otvorena vrata pregovorima u okviru svih prijedloga koje je Rusija do sada predstavila. Sačekat ćemo da naši partneri sazre kako bi bili u stanju da s nama vode ravnopravni i konstruktivni dijalog - istakao je Putin.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) i državni sektretar Majk Pompeo (Michael) saopćili su jučer da će od danas suspendirati poštovanje sporazuma te da će ga napustiti za šest mjeseci ukoliko Rusija ne uspije ispoštovati zahtjeve iz INF-a.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.