VATIKAN

Crkva će riješiti problem zlostavljana časnih sestara

Pokrenut proces gašenja ženskih redova

Avaz.ba

5.2.2019

Papa Franjo rekao je danas da je posvećen sprečavanju zlostavljanja časnih sestara od strane sveštenika i biskupa od kojih su neki žene koristili kao seksualno roblje. 

- To je tačno. Bilo je sveštenika, pa čak i biskupa koji su to činili. Mislim da se to i dalje dešava jer neke stvari se neće zaustaviti samo zato jer ste postali svjesni da one postoje - rekao je papa Franjo.

On je ovo rekao odgovarajući na pitanje novinara da prokomentira članak prošle sedmice u magazinu Vatikana o zlostavljanju časnih sestara u Katoličkoj crkvi.

On je rekao da Crkva već dugo vremena radi na tome i da je određeni broj sveštenika suspendiran. On je naglasio da je Vatikan pokrenuo proces gašenja nekih ženskih vjerskih redova zbog seksualnog zlostavljanja i korupcije.

- Ne mogu da kažem da se to ne događa. Znam da moramo da učinimo više u vezi sa tim i Crkva je spremna na to - rekao je papa.

Sve više očasnih sestara, ohrabrene pokretom "MeToo", istupaju u javnosti opisujući maltretiranje i zlostavljanja od ruku sveštenika i biskupa.

Papa je rekao da je prethodni poglavar Rimokatoličke crkve Benedikt raspustio jedan vjerski red žena 2005. godine.

- Ropstvo je postalo sastavni dio tog reda, pa čak i seksualno ropstvo, a vinovnici su bili sveštenici, kao i sam osnivač reda - rekao je Papa.

Papa Franjo zakazao je sastanak biskupa iz cijelog svijeta krajem ovog mjeseca u Vatikanu kako bi definirali zajednički odgovor na pitanje kako zaštititi djecu od seksualnih napada sveštenika.

On je dodao da se mjere poduzimaju i u vezi sa zlostavljanjem časnih sestara.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.