STAVOVI Prvi sastanak alijanse

Ministri odbrane NATO-a razmatraju vojne opcije nakon INF-a

Korištenjem krstarećih raketa SSC-8 krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa

FENA
13.02.2019 12:17

NATO ne planira ponavljati ruske akcije

Foto: Ilustracija

Ministri odbrane NATO-a razmotrit će na dvodnevnom sastanku, a koji počinje danas, kakvi su koraci neophodni da se zaštiti Evropa ukoliko bilateralni sporazum o razoružavanju između Rusije i Sjedinjenih Država propadne.

Sjedinjene Države i NATO optužuju Rusiju da krši Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) razvojem sistema krstarećih raketa SSC-8.

Vašington je objavio u ovom mjesecu da će se povući iz INF-a, a Moskva je slijedila njegov primjer recipročnim odgovorom da Sjedinjene Države tvrde da imaju na raspolaganju šest mjeseci da uvjere Moskvu da poštuje sporazum prije nego što trajno propadne.

NATO podržava američki stav. U utorak je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zatražio od Rusije da "iskoristi posljednju priliku da zauzme odgovoran stav", naglašavajući da se NATO mora pripremiti za svijet bez INF-a.

Moskva nastavlja da razvija sisteme SCC-8 i opremila je nekoliko bataljona s njima, izjavio je novinarima čelnik NATO-a. Kazao je da NATO ne planira ponavljati ruske akcije.

- Ne namjeravamo razmjestiti nove nuklearne projektile u Evropi. Mi, međutim, trebamo osigurati da imamo efikasna sredstva odvraćanja i odbrane - izjavio je Stoltenberg.

Sporazum INF, koji zabranjuje nuklearne projektile dometa od 500 do 5.500 kilometara, stvorio je temelje za sigurnosnu strukturu Evrope nakon što je potpisan 1987. godine.

Ostale teme ministarskog sastanka su vojna ulaganja i prisustvo NATO-a u Afganistanu.

To je prvi sastanak alijanse na koji je pozvana Makedonija, nakon što je potpisala protokol o pristupanju NATO-u prošle sedmice.

NA VRH