INICIJATIVE

Poljaci žele američku bazu u svojoj zemlji koju će nazvati "Fort Tramp"

Bazu bi s najmanje dvije milijarde dolara u početku finansirala sama Poljska, a onda bi je u cijelosti predala SAD

S. N.

15.2.2019

U Poljskoj se vodi dinamična debata o tome na koji način privući Sjedinjene Američke Države i nagovoriti ih da u toj zemlji uspostave veliku vojnu bazu.

"Fort Tramp", kako bi se baza zvala u početku, bi s najmanje dvije milijarde dolara finansirala sama Poljska, a onda bi je u cijelosti predala  SAD. U zvaničnom Vašingtonu nisu skloni toj ideji jer je održavanje još jedne vojne baze u tom dijelu Evrope preskupo.

Nadalje, SAD su u Poljskoj već razmjestile dio raketnog štita i imaju nekoliko stotina vojnika koji se redovno rotiraju u toj zemlji, a dolaze iz Njemačke.

I tokom posjete šefa američke diplomatije Majkla Pompea (Michael) Varšavi razgovarano je o ovom pitanju.

- Odluka o tome je "na dugom štapu". Nije je jednostavno donijeti, o njoj se razgovara, ali procedure traju veoma, veoma dugo - odgovorio je Pompeo na jedno novinarsko pitanje.

Poljaci, međutim, ne odustaju. Šef te države Andžej Duda (Andrzej) lično se tokom susreta s predsjednikom Donaldom Trampom (Trump) nedavno u Bijeloj kući založio za otvaranje vojne baze.

- Imenovat ćemo je po Vama. Zvat će se "Fort Tramp" - objavio je Duda tokom obraćanja novinara u društvu američkog predsjednika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.