SVIJET

Tinejdžer tužio "The Washington Post", traži 250 miliona dolara

Istraga pokazala da su optužbe bile neosnovane

S. N.

20.2.2019

Šesnaestogodišnji Nikolas Sandmen (Nicholas Sandmann) tužio je jedan od vodećih američkih dnevnih listova - "The Washington Post" za uvredu i klevetu. On traži da mu list, na ime pretrpljene štete, isplati 250 miliona dolara.

Sandmen tvrdi da ga je list lažno optužio da je rasista i da je potpirivao sukob s grupom američkih Indijanaca početkom ove godine. Navodi da ga je "The Washington Post" 18. januara pogrešno identificirao tokom školskog putovanja u Vašington. Tvrdi da je zbog toga bio izložen "ciljanoj kampanji" te da je "maltretiran".

Sve je počelo slikom na kojoj Sandmen stoji ispred jednog Indijanca dok ovaj pjeva. Tinejdžer na glavi ima bejzbol-kapu na kojoj je izborni slogan predsjednika SAD Donalda Trampa (Trump) "Make America Great Again".

On stoji i smiješi se, dok Indijanci pjevaju. U nekim od brojnih objava ove fotografije isticalo se da tinejdžer "bulji" u Indijanca.

Nakon što je i na društvenim mrežama prozvan da je izazivao rasnu mržnju i netoleranciju, dospio je u medijsku žižu, a na društvenim mrežama je žestoko kritiziran.

Uslijedila je velika istraga, koja je ustanovila da su optužbe neosnovane. Nakon toga, Sandmen je podnio tužbu. Advokatska kancelarija koja ga zastupa objavila je da će tužbi biti još, protiv drugih medija, ali i pojedinaca.

Iz "The Washington Posta" odgovorili su da će se "žestoko boriti na sudu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.