PROBLEMI

Novi sukobi na granici Venecuele i Kolumbije: Opozicija spremila Molotovljeve koktele, policija odgovara suzavcem

Potpredsjednica Delsi Rodrigez odbacila navode o humanitarnoj krizi

Avaz.ba

25.2.2019

Sukobi u Venecueli - Avaz
Sukobi u Venecueli - Avaz
Sukobi u Venecueli - Avaz
Sukobi u Venecueli - Avaz
Sukobi u Venecueli - Avaz
+2

Aktivisti opozicije u Venecueli počeli su bacati Molotovljeve koktele na trupe raspoređene na mostu Simon Bolivar na granici sa Kolumbijom.

Demonstranti također bacaju kamenje na snage sigurnosti, koji odgovaraju upotrebom suzavca. Spremni su i vodeni topovi da bi se spriječili eventualni nelegalni prelasci granice sa Kolumbijom. 

Podsjetimo, sukobi na venecuelansko-kolumbijskoj granici izbili su protekle subote usred pokušaja da se u Venecuelu unese "neodobrena" humanitarna pomoć. Predsjednik Venecuele Nikolas Maduro (Nicolas) vjeruje da je pomoć samo pokušaj zavjere da se svrgne njegova vlada.

Istovremeno, venecuelanska potpredsjednica Delsi Rodrigez (Delcy Rodríguez ) odbacila je navode o humanitarnoj krizi u zemlji i podsjetila javnost da međunarodno pravo predviđa stranu humanitarnu pomoć samo u slučajevima prirodnih katastrofa i oružanih sukoba. 

Kriza na granici sa Kolumbijom dovela je do odluke Madura da prekine sve političke i diplomatske veze sa ovom zemljom.

Usred sukoba na granici Venecuele i Kolumbije oglasili su se i čelnici Brazila. Brazilski potpredsjednik Antonio Hamilton Murao ističe da neće dozvoliti SAD da izvrši vojnu intervenciju u Venecueli sa brazilske teritorije.

On je za televiziju Globo News rekao da će Brazil učiniti sve što može kako bi izbjegao sukob sa susjednom Venecuelom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.