PREDSJEDNIK VENECUELE

Maduro u posjeti Saudijskoj Arabiji

Maduro je posljednji američki protivnik koji je posjetio Saudijsku Arabiju dok kraljevina obnavlja saveze bez blagoslova Sjedinjenih Država

Tokom posjete. SPA

FENA

5.6.2023

Predsjednik Venecuele Nikolas (Nicolas) Maduro stigao je u ponedjeljak u Saudijsku Arabiju, izvještavaju državni mediji, dok kraljevina nastavlja širiti svoje diplomatske domete izvan tradicionalnih zapadnih saveza.

Na aerodromu saudijskog grada Džede na Crvenom moru Madura su  primili zamjenik guvernera regije Meka princ Badr bin Sultan i drugi zvaničnici, javila je saudijska državna novinska agencija SPA.

Maduro je posljednji američki protivnik koji je posjetio Saudijsku Arabiju dok kraljevina obnavlja saveze bez blagoslova Sjedinjenih Država, svog dugogodišnjeg saveznika. Rijad je obnovio veze s Iranom i Sirijom posljednjih mjeseci i ojačao saradnju s Kinom i Rusijom.

SPA nije navela razlog za Madurovu posjetu, ali je zemlja OPEC-a u prošlosti tražila koordinaciju sa Saudijskom Arabijom o padu cijena nafte i američkim sankcijama.

Madurova posjeta dolazi dan prije nego što američki državni sekretar Antony Blinken treba sletjeti u Saudijsku Arabiju na razgovore sa saudijskim vodstvom.

Otkako je preuzeo dužnost, američki predsjednik Džo Bajden (Joe Biden) ublažio je neke sankcije Venecueli - mnoge je uveo njegov prethodnik Donald Tramp (Trump) u kampanji "maksimalnog pritiska" - kako bi podstakao dijalog. Ali pregovori su ponovo zastali.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.