SVIJET

Tramp najavio nove razgovore sa Sjevernom Korejom

Južnokorejski mediji objavili u četvrtak da su nove aktivnosti uočene u sjevernokorejskoj fabrici interkontinentalnih balističkih projektila

Kim Jong-un i Tramp. Arhiv

Index

7.3.2019

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) otvoren je za dodatne razgovore sa Sjevernom Korejom o denuklearizaciji, ali bi bio jako razočaran kada bi se izvještaji o ponovnom otvaranju postrojenja za projektile pokazala tačnima, izjavio je Trampov savjetnik za nacionalnu sigurnost Džon Bolton (John). 

- Predsjednik je očito otvoren za ponovne razgovore. Vidjet ćemo kada bi se to moglo dogovoriti - rekao je Bolton televiziji Fox. 

Dodao je da je prerano donositi zaključke o izvještajima o sjevernokorejskim projektilnim aktivnostima. 

- Imamo puno načina prikupljanja podataka. Pažljivo ćemo razmotriti situaciju. Kao što je predsjednik rekao, to bi bilo veliko, veliko razočarenje ako idu u tome smjeru - istaknuo je Bolton. 

Južnokorejski mediji objavili su u četvrtak da su nove aktivnosti uočene u sjevernokorejskoj fabrici interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM). 

Pokreti teretnih vozila nedavno su uočeni oko fabrike "Sanumdongu" u Pjongjang,u koja je proizvela prvi sjevernokorejski interkontinentalni projektil sposoban dosegnuti teritorij SAD. 

I u utorak je južnokorejska novinska agencija "Yonhap" objavila da su južnokorejske obavještajne agencije uočile znakove da Sjeverna Koreja obnavlja dio svog postrojenja za lansiranje projektila na lokaciji Dongčang-ri koje je prethodno bilo demontirano. 

Tramp je u srijedu izjavio da bi bio razočaran sjevernokorejskim čelnikom Kimom ako bi se izvještaji o obnovi mjesta za lansiranje projektila u Sjevernoj Koreji pokazala tačnima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.