SVIJET

Analiza CNN-a: Moskva je već počela likovati

Ruske vlasti tek trebaju službeno odgovoriti na zaključke istrage

Donald Tramp. AFP

Index.hr

25.3.2019

Posebni tužilac Robert Muler (Mueller) predao je u petak iščekivani izvještaj svoje istrage o ulozi Rusije u predsjedničkim izborima 2016. i navodnoj saradnji američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump) s Rusijom. U izvještaju stoji da Tramp nije bio u dosluhu s Rusima. 

Prema analizi CNN-a, odnosi Rusije i SAD još su pomalo zategnuti, a ubrzo nakon objave zaključaka istrage, Rusi su počeli likovati. 

Nema dokaza 

Glavni državni tužilac Vilijam Bar (William Barr) objavio je u pismu na četiri stranice da Muler nije pronašao veze Trampove kampanje i njegovih saradnika s Rusijom. Također, Bar je objavio kako nema dovoljno dokaza koji bi predsjednika optužili za ometanje istrage. 

- Iako ovaj izvještaj ne zaključuje da je predsjednik počinio krivično djelo, ono ga i ne oslobađa odgovornosti - navodi se. 

U izvještaju piše kako su Rusi pokušavali utjecati na rezultate izbora, ali specijalni savjetnik Muler nije pronašao niti jednu osobu s američkim državljanstvom kao niti jednu osobu povezanu s Trampovom kampanjom koja bi svjesno bila u dosluhu s Rusijom, stoji u Barovom pismu. 

Rusi jedva dočekali 

Ruske vlasti tek trebaju službeno odgovoriti na zaključke istrage tužioca Roberta Mulera, ali su Rusi već počeli likovati. 

- Ukratko, Rusija nije izabrala Trampa. Muler nije pronašao dokaze o dosluhu između Trampovog tima i Rusije. A šta je sa sankcijama za optužbe? Hej, Muler - izjavio je Evgenij Popov, voditelj političkog talk šoua na Twitteru.  

Cirkus 

Aleksej Puškov (Alexei Pushkov), istaknuti ruski senator, također nije birao riječi. 

- Muler nije pronašao dokaze o Trampovim dogovorima s Moskvom - kazao je Puškov. 

Demokrati će i dalje govoriti da je postojala zavjera, smatra ruski senator. 

- Teoretičarima zavjere nisu potrebne činjenice, oni žele uzburkati strasti i na tome zaraditi poene. Već su počeli pričati da je Tramp na neki način utjecao na Mulera. Cirkus - rekao je. 

Ruska vlada sve vrijeme dosljedno je poricala bilo kakve veze s uplitanjem u izbore, iako je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao da su se možda patriotski nastrojeni hakeri upleli u američke izbore, ali da za to nisu imali dozvolu države. 

Rusija već odbacuje sljedeće istrage 

CNN piše da Mulerova istraga ne znači da se Rusija nije uplitala u izbore. Mulerova istraga bavila se samo dvjema glavnim optužnicama, odnosno dva najznačajnija navodna ruska uplitanja u predsjedničke izbore 2016. godine. 

No, Kremlj je već odlučio zanemariti sve dodatne istrage o dosluhu Trampa i Rusije. Portparol Dmitrij Peskov nedavno je odbacio najnoviju istragu koju su pokrenuli demokrati. 

- Mi nemamo kapaciteta niti želje komentirati svaku novu istragu koju pokreće neka određena skupina američkih zakonodavaca. Toliko je takvih istraga da više i nemaju nekog posebnog značaja - rekao je. 

U sukobu 

Stav SAD prema Rusiji je, kako izgleda, ujedinjen. Ona je još negativan akter i za demokrate i za republikance, piše CNN. 

Moskva i Vašington u sukobu su skoro oko svega, od Sirije do prošlogodišnjeg napada u Salizburiju u Engleskoj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.