KOMENTARI

Žižek: Posljednji korak u atentatu na ugled

Filozof tvrdi da je vlasnik Wikileaksa postao žrtvom "sofisticiranih napora da ga se dehumanizira, da mu se oduzme legitimitet i da ga se zatvori"

RT.com

Avaz.ba

12.4.2019

Najslavniji živući svjetski filozof Slavoj Žižek povodom hapšenja Džulijana Asanža (Julian Assange) dao je komentar naslovljen s "Asanžovo hapšenje posljednji je korak u atentatu na ugled".

Komentar je objavio "Russia Today".

- Hapšenje Asanža nije se dogodilo odjednom - smatra Žižek.

Osnivač "WikiLeaksa" u londonskoj ambasadi Ekvadora utočište je imao šest godina, da bi ga u četvrtak ujutro britanski policajci na silu izvukli iz zgrade.

- Nisam bio iznenađen. Osobno mi je problematično to što ljudi to vrlo jednostavno prihvaćaju kao rezultat duge, sistematske kampanje uništavanja ugleda. Prvi korak u toj kampanji bilo je povezati "WikiLeaks", nezavisnu novinarsku publikaciju poznatu po objavama tajnih materijala i po tome što ističe da nikada nije objavila ništa lažno, s Rusijom i Vladimirom Putinom. Sljedeći je korak "atentat na ugled".

Uslijedio je trač po kojem je Asanž potonuo na "razinu nevjerojatno niske osobne higijene", da ne čisti svoj WC, da smrdi i tome slično. Možemo li zamisliti išta niže?

Žižek tvrdi da je Asanž postao žrtvom "sofisticiranih napora da ga se dehumanizira, da mu se oduzme legitimitet i da ga se zatvori".

- Svi naši životi danas na neki su način pod kontrolom digitalnih medija. Tako da je apsolutno ključno ko će kontrolirati te digitalne medije. To je jedna od najvećih prijetnji našoj slobodi. Toga čak do te mjere nismo svjesni da to niti ne osjećamo kao neslobodu. Nije to kao u starim danima policijske države kada si gledao preko ramena i vidio čovjeka koji te je pratio. Osjećaš se potpuno slobodnim, ali svaki tvoj pokret se bilježi i tobom se prikriveno manipulira - kazao je Žižek.

Žižek je kazao da ne optužuje Ekvador.

- Zaboravite na te zemlje B razine. Sve ovo isključivo je djelo SAD-a - kazao je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.