TURSKA

Završeno prebrojavanje glasova u Istanbulu: Opozicija očekuje pobjedu

Gubitak je posebno težak za Erdoana koji je 1990-ih počeo svoju političku karijeru kao gradonačelnik

Ekrem Imamolu. AFP

Avaz.ba

17.4.2019

Prebrojavanje glasova na lokalnim izborima u Istanbulu je završeno, a glavni opozicioni kandidat rekao je kako očekuje da bude postavljen za gradonačelnika unatoč žalbi stranke turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) da bi se moralo ponoviti glasanje u najvećemu turskom gradu. 

Početni rezultati lokalnih izbora 31. marta pokazuju tijesnu pobjedu glavne opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) u Istanbulu, turskom komercijalnom centru, čime se završava 25 godina kontrole Erdoanove stranke AK i njegovih islamističkih prethodnika. 

Gubitak je posebno težak za Erdoana koji je 1990-ih počeo svoju političku karijeru kao gradonačelnik Istanbula.

U utorak je nakon 16 dana žalbi i prebrojavanja AKP pozvao Visoku izbornu komisiju (YSK) da poništi te ponovi izbore u Istanbulu zbog izbornih nepravilnosti. Njihovi nacionalistički saveznici MHP sličan su zahtjev iznijeli u srijedu.

AKP je također pozvao dužnosnike da spriječe kandidata CHP Ekrema Imamolua (Imamoglu) da preuzme mandat dok ne bude odlučeno o njihovoj žalbi.

Imamolu je rekao će, s obzirom da će prebrojavanje glasova širom grada biti završeno u srijedu, početi raditi kao gradonačelnik čak i ako mu YSK ne dodijeli službeni mandat. AKP pokušava izvršiti pritisak na dužnosnike da donesu odluke, rekao je.

- Čim podaci budu gotovi, prihvatamo našu dužnost, to je zakon - rekao je Imamolu novinarima u Istanbulu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.