PROCESI

Predstavnik UN-a posjetio Džulijana Asanža u zatvoru

Izvjestitelj Ujedinjenih naroda za prava na privatnost sastao se s osnivačem Wikileaksa

Džulijan Asanž. Arhiv

Avaz.ba

25.4.2019

Predstavnici ambasade dopustili su policiji da 11. aprila da uđe u zgradu kako bi uhapsila Asanža zbog kršenja britanskih uvjeta garancije povezane sa švedskim zahtjevima za izručenje .

Izvjestitelj UN-a za prava na privatnost sastao se s osnivačem Wikileaksa Džulijanom Asanžom (Julianom Assangeom) u četvrtak u londonskom zatvoru, gdje čeka saslušanje u vezi s američkim zahtjevom za izručenjem i izricanje presude zbog kršenja garancije. 

Asanžove pristaše rekle su da se Džo Kanataci (Joe Cannataci), izaslanik povjerenika UN-a za prava na privatnost, sastao s Asanžom u zatvoru Belmarš, gdje se Asanž nalazi otkad je optužen za kršenje uvjeta garancije u vezi s ranijim švedskim zahtjevom za izručenje.

- Pozdravljamo stalni angažman posebnih mehanizama UN-a u Asanžovom slučaju - rekla je Dženifer Robinson (Jennifer Robinson), Asanžova advokatica.

Saslušanje o britanskom izručenju počet će slijedeće sedmice.

UN-ova radna skupina za samovoljna pritvaranja, panel neovisnih pravnih stručnjaka, presudio je 2016. da je Asanž samovoljno zatvoren nakon njegova hapšenja u Londonu 2010. u vezi s optužbama za silovanje i seksualni napad u Švedskoj. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.