SOFIJA Prisustvovat će Biskupskoj konferenciji

Papa Franjo u posjeti Bugarskoj od 5. do 7. maja

Fena
03.05.2019 15:39

Foto: Agencije

Papa Franjo će od 5. do 7. maja boraviti u apostolskoj posjeti Bugarskoj na poziv vlasti i Biskupske konferencije te zemlje. 

Tokom posjete, on će boraviti u prijestonici Sofiji i obići grad Rakovski na jugozapadu zemlje, u kojem živi najveća bugarska katolička zajednica.

Nakon ceremonije dobrodošlice u Sofiji u nedjelju, Papa će se sastati s premijerom Bojkom Borisovom i predsjednikom Rumenom Radevom, a sastat će se i s vladinim zvaničnicima, predstavnicima građanskog društva i stranim diplomatima, kao i bugarskim patrijarhom Neofitom u Svetom sinodu.

Nakon privatne službe u crkvi Ćirila i Metodija i u katedrali Sverog Aleksandra Nevskog, Papa će održati molitvu u Crkvi Blažene djevice Marije na susjednom trgu, a predvodit će i misu na trgu Aleksandra Prvog u Sofiji.

Planirano je da Papa u ponedjeljak, 6. maja, privatno posjeti izbjeglički logor odakle će krenuti prema Rakovskom. Tamo će služiti svetu misu u Crkvi Drugog srca Isusovog, nakon čega će ručati s bugarskim biskupima u manastiru franjevačkih sestara i održati sastanak s predstavnicima katoličke zajednice.

Po povratku u Sofiju Papa će predvoditi molitvu za mir u prisustvu čelnika drugih vjerskih zajednica u Bugarskoj.

Planirano je da Papa otputuje u posjetu Sjevernoj Makedoniji u utorak, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

Komentari

NA VRH