VRIJEME

Prognoza za ljeto: Nekom pakao, nekom potop

Navedeno u najnovijem izvještaju koji je objavila IBM kompanija "The Weather Company"

Ovog ljeta očekuju nas paklene vrućine. Arhiv

Avaz.ba

6.5.2019

Prema podacima najnovijeg izvještaja koji je objavila IBM kompanija "The Weather Company", ovo ljeto će za veći dio Evrope biti toplije, ali i vlažnije od prosječnog.

Količina padavina pogotovo u junu i julu bit će iznad prosječnih vrijednosti.

Iako postoje značajna odstupanja u okviru modela praćenja klimatskih kretanja, većina ukazuje na to da će ovog ljeta najviše biti rasprostranjena vrelina, a pogotovo u centralnim i istočnim dijelovima Evrope  - stoji u izvještaju "The Weather Company".

Istovremeno, u izvještaju je reducirana ranija prognoza za maj, tako da će, prema najnovijim podacima, ovaj mjesec biti hladniji od prosječnih vrijednosti. Tako će maj u Britaniji i južnim dijelovima Skandinavije biti topliji i suhlji, a slično se očekuje i u Njemačkoj. Međutim, obrnuta je situacija u jugoistočnim dijelovima Evrope, gdje se očekuje znatno više padavina od prosjeka, ali i niže temperature.

Kada je riječ o junu, u Britaniji i Skandinaviji očekuje se hladnije vrijeme od prosječnih vrijednosti za to doba godine, s dosta padavina. Nijemci se mogu nadati toplijem junu ako su na jugu, ali ako su na sjeveru, bit će im hladnije nego inače. Kada je riječ o jugoistoku Evrope, očekuje se da juni bude topliji, ali i vlažniji od prosjeka.

Slična predviđanja su i za juli, s tim da prognoza za više padavina ostaje za Njemačku i dijelove Britanije i Skandinavije. U našim krajevima, bar kako stoji u tom izvještaju, očekuje se toplije i suhlje vrijeme od uobičajenog.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.